20:44 / 06.06.2018.

Autor: S.M./HRT

Obuljen Koržinek: Javno arhivsko gradivo dostupno je odmah

-

-

Foto: - / -

Ministrica kulture naglasila je i da u kolovozu započinje veliki projekt digitalizacije kulturne baštine koji obuhvaća i arhive i muzeje i knjižnice u vrijednosti 80 milijuna kuna.
Na dnevnom redu sutrašnje sjednice Vlade su tri zakona iz područja kulture - Nacrt konačnog prijedloga zakona o arhivskom gradivu i arhivima, Nacrt konačnog prijedloga zakona o muzejima te Nacrt konačnog prijedloga zakona o audiovizualnim djelatnostima. U HRT-ovoj emisiji Tema dana o tome je govorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Ministrica je potvrdila da je u javnosti bilo dosta rasprave o zakonu o arhivskom gradivu i arhivima. Tada kada su se donosile izmjene i dopune, mi smo već zapravo bili najavili donošenje novog cjelovitog zakona kako bi se uskladili s potrebama današnjeg vremena. Ono oko čega se dosta raspravljalo u javnosti je pitanje dostupnosti. Mi smo se jasno na početku odredili - da zakon napravi arhivsku građu dostupnom. U tom kontekstu ukida se rok o nedostupnosti od 30 godina. Tako je sada javno arhivsko gradivo svo dostupno odmah i to već kod stvaratelja, a ne tek trenutkom predaje u arhive. To je veliki iskorak, dodala je. Pored toga, građa do 30. svibnja 1990. dostupna je bez ikakvih ograničenja, osim zaštite osobnih podataka. Istaknula je da se ta zaštita osobnih podataka ne odnosi se na pripadnike službi koje su bile dijelom represivnog aparata. 

Naglasila je i da u kolovozu započinje veliki projekt digitalizacije kulturne baštine koji obuhvaća i arhive i muzeje i knjižnice u vrijednosti 80 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!