12:24 / 07.02.2019.

Autor: M.Š./HRT

Obuljen Koržinek: Mediji su neovisni, Vlada ne vrši pritisak

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ustvrdila je u četvrtak da su mediji u Hrvatskoj neovisni, a sloboda medija zajamčena.
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ustvrdila je u četvrtak da su mediji u Hrvatskoj neovisni, a sloboda medija zajamčena te da ni Vlada ni bilo tko iz Vlade ne vrši pritisak na medije.

Ninu Obuljen Koržinek
novinari su uoči Vladine sjednice upitali za komentar izjave tajnika Europske federacije novinara Ricarda Gutiérreza, koji je na okruglom stolu "Novinarstvo pred sudom" izjavio da je situacija u Hrvatskoj najgora od svih država članica EU-a kada je riječ o političkom utjecaju na medije.

- To nisam tako shvatila, mislim da to nije istina, pa i vi radite, znate da ste neovisni, da je u Hrvatskoj garantirana sloboda medija, a treba razgovarati o ovom fenomenu koji se dogodio - fenomen tužbi, to ne proizlazi iz domene medijskog zakonodavstva, nego drugog, i o tome treba razgovarati, kazala je ministrica.

- Apsolutno stojimo iza osnovnih postulata medijskog zakonodavstva, mediji su neovisni, ni Vlada ni bilo tko iz Vlade ne vrši pritisak na medije, dodala je.

Odbacila je novinarsku opasku da Hrvatska iz godine u godinu pada na međunarodnim ljestvicama i da je situacija sve lošija, ističući da se podaci razlikuju i da u Hrvatskoj nema takvih tipova pritisaka.

- Radit ćemo s udrugama i drugim partnerima na unapređenju medijskog zakonodavstva, ovo je jedan fenomen o kojem treba razgovarati, rekla je Obuljen Koržinek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!