14:20 / 01.07.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Obuljen Koržinek najavila politiku suzbijanja SLAPP tužbi

Nina Obuljen Koržinek

Nina Obuljen Koržinek

Foto: Dnevnik / HRT

U oblikovanju politike suzbijanja SLAPP tužbi iznimno je važno ujednačavanje sudske prakse, ali i edukacija novinara i sudaca, istaknuto je u četvrtak nakon prvog sastanka Stručne radne skupine za suzbijanje SLAPP tužbi u Ministarstvu kulture i medija.

Razmotrit ćemo unapređenje kako medijskog zakonodavstva tako i ostalih zakona temeljem kojih se takve tužbe pokreću. Ono što nam je svima u interesu jest da novinari mogu raditi slobodno bez straha od serijskih tužbi, istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Dodala je kako su se, prije svega, bavili SLAPP tužbama protiv onih koji nastupaju u ime javnog interesa, u prvom redu protiv novinara i nakladnika, a cilj je da se stvore mehanizmi koregulacije i samoregulacije unutar profesija. Na taj način bi se adresirali eventualni problemi u radu, a izbjegle tužbe koje dovode do cenzure i autocenzure, istaknula je ministica.


Ministarstvo kulture i medija osnovalo je stručnu radnu skupinu nakon što je Europska komisija usvojila Akcijski plan za europsku demokraciju, kojem je jedan primarnih ciljeva zaštita novinara od SLAPP tužbi - neutemeljenih tužbi koje pokreću moćni pojedinci, a usmjerene su prema zastrašivanju i utišavanju kritičkih glasova u društvu o pitanjima od javnog interesa.

U radnoj skupini sudjeluju novinari i predstavnici medijskog sektora, pravosudnih tijela, odvjetništva i akademske zajednice.

Mislim da sudovi nekim svojim odlukama ne smiju biti sredstvo zastrašivanja medija. Vidimo da postoji vrlo neujednačena sudska praksa. Naš cilj je da se dijalogom i edukacijom sudaca, novinara i drugih sudionika medijske scene broj takvih postupaka bude što manji. Tome će se i ova radna skupina posvetiti, kazao je nakon sastanka novinar Dušan Miljuš, predstavnik Sindikata novinara Hrvatske.

Odluke o ravnatelju HRT-a u nadležnosti Hrvatskog sabora

Ministrica Nina Obuljen Koržinek osvrnula se i na uhićenje glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića zbog sumnji u koruptivne radnje ponovivši kako Statut HRT-a predviđa da postoji osoba koja mijenja glavnog ravnatelja u slučaju njegove nemogućnosti rada.

Dakle HRT normalno funkcionira što se toga tiče. Naravno, ovisno o svemu što će se dalje događati u okviru pravosudnih organa, donosit će se i druge odluke - međutim, one su u nadležnosti Hrvatskog sabora. kazala je ministrica dodajući kako o ovom slučaju u Ministarstvu kulture nemaju nikakvih provjerenih saznanja osim onoga što izlazi u medijima.

Osvrnula se i na stupanje na snagu covid potvrda i njihovom utjecaju na organiziranje skupova i kulturnih događaja.

Trudili smo se pronalaziti načine da kultura nastavi djelovati, to je bilo u manjem opsegu i manjim brojevima. Sada s većim brojem procijepljenih otvara se mogućnost da se organizatori ponovo okrenu organiziranju događaja s puno više publike. Naš jasni i javni apel svima - cijepimo se što prije i omogućimo umjetnicima da mogu nastaviti sa svojom djelatnošću na način kako je to bilo prije pandemije, poručila je ministrica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!