16:57 / 13.10.2020.

Autor: P.F/HRT

Obuljen Koržinek: Nasilje na društvenim mrežama prijaviti policiji

-

-

Foto: - / -

Društvene mreže nisu regulirane medijskim zakonima i tu je jako važno da se svaki poziv na nasilje, svaki iskaz mržnje, poticanje na govor mržnje ili prijetnje prijavljuju kao što se prijavljuju takva djela i u stvarnom životu - policiji.
- Razočaranje nije razlog za nasilje. Ovo je strašan čin nasilja koji svi moraju osuditi. Pokrenulo se zadnja dva dana cijeli niz pitanja o ponašanju na društvenim mrežama i odgovornosti onih koji objavljuju komentare u medijima.

Rekla je to ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek nakon sastanka užeg Vladina kabineta komentirajući kako je napadač na policajca na društvenoj mreži napisao da je razočaran državnom politikom te da je ta poruka dobila brojnu podršku.

- Željela bih razjasniti da će novi zakon o elektroničkim medijima, koji upućujemo za dva tjedna u prvo čitanje, imati strože odredbe što se tiče komentara. Vrlo jasno će se utvrditi urednička odgovornost ne samo za sadržaj članka nego i za komentare koji se objavljuju. Društvene mreže nisu regulirane medijskim zakonima i tu je jako važno da se svaki poziv na nasilje, svaki iskaz mržnje, poticanje na govor mržnje ili prijetnje prijavljuju kao što se prijavljuju takva djela i u stvarnom životu - policiji, koja podiže prijave, rekla je ministrica.

Dodala je kako je najvažnije da svi  moramo raditi na poticanju medijske pismenosti, i tu je naglasila veliku odgovornost medija.

- Agencija za elektroničke medije nekoliko godina provodi projekt u kojem sudjeluje veliki broj ljudi iz obrazovnog sustava koji upućuju mlade ljude na odgovornost, kad objavljuju razne sadržaje i kada ih dijele, pogotovo ako izražavaju bilo kakvo nasilje ili mržnju. To je fenomen s kojim se ne susreće samo Hrvatska, to je globalni fenomen, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Navela je i da je Europska komisija objavila rezultate analize kodeksa koji su društvene mreže potpisale kao samoregulatorni akt.

- Zaključeno je da su napravljeni određeni iskoraci u smislu samoregulacije. No čini se da će se ići i prema zakonodavnom okviru i reguliranju društvenih mreža. Sadašnji zakoni o medijima ne protežu se i na društvene mreže i tu se treba postupati prijave-policija- sudovi kao i u svakom kršenju zakona, rekla je ministrica.

Traži se rješenje u dogovoru s novinarima

Obuljen Koržinek rekla je da će Vlada u dogovoru s novinarima tražiti rješenje kako ne bi izgubili mogućnost postavljanja pitanja ministrima na Markovu trgu, gdje je privremeno ograničena sloboda kretanja nakon ranjavanja policajca.

- Mislim da smo i kao članovi Vlade i kao Vlada uvijek dostupni i otvoreni za izjave. Rješenja koja ćemo tražiti za vaš rad na Markovu trgu trebaju uzeti u obzir vašu sigurnost i sigurnost svih drugih koji prolaze ovim prostorom, izjavila je.

Dodala je da će se u dogovoru s novinarima naći način da se ne izgubi mogućnost postavljanja pitanja, ali i da to istovremeno bude u sigurnim uvjetima.

- Trudit ćemo se naći način koji će novinarima osigurati siguran i dostojanstven rad. Mi ćemo, kao i dosad, biti na raspolaganju za sve izjave, redovite izjave prije i poslije vlade i svim drugim prilikama, istaknula je ministrica.

Rekla je i da se nakon jučerašnjeg incidenta, kada je 22-godišnji Danijel Bezuk u rafalnoj pucnjavi iz automatskog oružja na Trgu svetog Marka teško ranio policajca koji osigurava ulaz u Banske dvore, sjedište Vlade RH, osjeća sigurno kao i svatko od nas.

- Mislim da je Hrvatska sigurna zemlja, ovo su incidenti koji se uvijek mogu dogoditi. Svatko od nas treba pridonijeti  i vjerujem da će odluke o kojima smo razgovarali pridonijeti da se osjećamo sigurno dok obavljamo svoj posao, rekla je ministrica Obuljen Koržinek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!