Obuljen Koržinek: Ni područje zaštite okoliša nije pošteđeno dezinformacija

11.10.2022.

Zadnja izmjena 14:45

Autor: Hina/I.B.

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Ni pitanje očuvanja okoliša nije pošteđeno dezinformacija, a uloga medija je vjerodostojno prenositi rad znanstvenika na tom području, izjavila je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek na konferenciji Hine o Održivom razvoju na Mediteranu.

- Suočeni smo s puno dezinformacija i kod pitanja očuvanja okoliša, s teorijama zavjere i onima koji negiraju rezultate istraživanja, rekla je ministrica na konferenciji u Dubrovniku, koja je okupila čelnike novinskih agencija s mediteranskog područja. Upozorila je kako takve vijesti ponekad imaju veći doseg nego one koje predstavljaju znanstveno utvrđene činjenice.

Obuljen Koržinek je govorila na konferenciji AMAN-a, saveza mediteranskih novinskih agencija, koji se u organizaciji Hine okupio u Dubrovniku na temu održivosti na Mediteranu. Naglasila je važnost novinskih agencija i njihove suradnje na sredozemnom području na kojem "treba više suradnje u svim sferama života.

Ministrica je rekla kako je Mediteran u povijesti bilo područje s kojeg su dolazile inovacije, nova znanja i velika postignuća u kulturi, a da u "ovom stoljeću Mediteran može ponovno imati tu ulogu" ako dođe do suradnje njegovog sjevera i juga.

- Iskreno se nadam da će ova konferencija rezultirati novom povezanošću po pitanju održivosti na Mediteranu, rekla je pred predstavnicima medija koji su stigli iz Europe, s Bliskog istoka i sjevera Afrike.

Obuljen Koržinek smatra kako javni mediji moraju biti glasnogovornici znanosti po pitanju klimatskih promjena i zaštite okoliša, što olakšava znanstvenicima, ali i političarima koji moraju donositi dugotrajne politike.

Ključno je i jačanje medijske pismenosti koja će osposobiti građane da pronađu vjerodostojne informacije u "oceanu dezinformacija".

Ministrica je govorila kako je Hrvatska dio europskih sredstava iz programa Next Generation odvojila za razvijanje mrežu 'fact checkera'. Ministarstvo kulture i medija će u tom projektu sudjelovati samo kao posrednik koji raspisuje natječaj, dok će sve ostalo raditi neovisni regulatori.

Svrha projekta je na pristupačan način prenositi informacije stručnjaka i znanstvenika i tako građanima pružiti vjerodostojni i dostupan izvor informiranja.

Cilj konferencije koja se održava u utorak u Dubrovniku je promicanje održivosti, društveno odgovornog poslovanja i zaštite okoliša, posebno na području Sredozemlja. Skupu se obratio i gradonačelnik Mato Franković koji je govorio o održivim politikama u dubrovačkom turizmu.

Hina je na skupu predstavila svoj novi portal - Zelena Hrvatska, kao i iskustva tijekom europskog projekta Zeleni plan za Mediteran.

Osim predstavnika novinskih agencija s Mediterana na konferenciji će sudjelovati i stručnjaci s područja održivog poslovanja, razvoja, komunikacija, ekologije, te predstavnici medija koji prepoznaju značaj ovih tema.

Središnji panel konferencije bavit će se postignućima i izazovima u području održivosti i sinergijom društveno odgovornih tvrtki i medija.Sponzori konferencije su JANAF, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Končar i HEP, a partner Philip Morris.

- Moramo vidjeti je li ono što su mediji dosad radili bilo dovoljno i na pravi način. Ovo su teme koje ne smijemo ignoritati, kazala  je za HTV ravnateljica Hine, Branka Gabriela Vojvodić

Smatra da mediji, politika, ali i biznis moraju pronaći bolji način kako doprijeti do naroda. Vjeruje da se to ne može dgoditi preko noći, ali treba započeti prvim korakom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!