Obuljen Koržinek: Obnova Petrinje zahtijeva cjelovit pristup

29.01.2021.

11:41

Autor: HRT/Hina

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija

Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je da je u cijelosti završena procjena štete u Petrinji, istaknuvši da obnova toga grada zahtijeva cjelovit pristup promišljanja ne samo obnove pojedinih zgrada, nego i urbane regeneracije.


U tom smislu Arhitektonski fakultet zajedno s konzervatorima imat će važnu ulogu, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek uoči početka stručnoga okruglog stola posvećenog obnovi Petrinje nakon potresa.

- Na tom tragu bit će i današnje rasprave, a mi smo već počeli raditi na dokumentaciji i pripremi podloge za cjelovitu obnovu Petrinje, rekla je ministrica.

Na pitanje o kakvim je pripremama riječ, ministrica je odgovorila kako se u u prvom redu radi o analizi štete, procjeni štete, preklapanju s registrom i konzervatorskom podlogom koja je u slučaju Petrinje vrlo precizno izrađen i kvalitetan dokument, s obzirom na to da je Petrinja grad koji je znatno stradao i u Domovinskom ratu.

- Za razliku od nekih drugih gradova, imamo kvalitetnu dokumentaciju pa će trebati analizirati i namjenu zgrada koje će se obnavljati, redefinirati obuhvat kulturno-povijesne cjeline, odrediti se oko pristupa s obzirom na goleme razmjere štete i uništenje pojedinih, posebno pojedinačno zaštićenih kulturnih dobara, rekla je Obuljen Koržinek.

Posvećeni smo, istaknula je, tomu da tu projektnu dokumentaciju napravimo što prije kako bismo bili spremni povući sredstva i započeti cjelovitu obnovu u onom dijelu koji je kulturno-povijesna cjelina u što kraćem roku.

Pozdravila je inicijativu Arhitektonskoga fakulteta da se nađu na raspravi nakon što su popisali štetu i što su gotovo u cijelosti napravili procjenu štete.

Dekan Arhitektonskog fakulteta Bojan Baletić smatra da se cijeli proces obnove Petrinje mora razvijati u fazama. "Prva faza je osigurati da se ljudi smjeste i imaju siguran krov nad glavom, sljedeća faza je pristupiti obnovi povijesnih dijelova Petrinje i obnovi zgrada u Petrinji. Dugoročni je plan osigurati društvenu, kulturnu i gospodarsku podlogu da taj kraj živi", rekao je novinarima Baletić.

Ako gradovi poput Siska, Petrinje i Gline ne budu vitalni, onda će cijeli taj ruralni prostor oko njih biti u problemu, dodao je.

- Važno nam je da danas oslovimo probleme i povratka zgrada i identiteta mjesta, ali i da na neki način vidimo što je gospodarska podloga, što je demografska podloga, kulturna, društvena za taj razvoj i održivost, istaknuo je dekan.

Na okruglom stolu "Obnova Grada Petrinje - novi početak" koji se danas održava na Arhitektonskom fakultetu među dvadesetak sudionika su i pomoćnik ministrice Davor Trupković, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, arhitekt iz Petrinje Davor Salopek, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić, predsjednik Partnerskog vijeća Grada Zagreba Mladen Vedriš, predsjednica Hrvatske komore arhitekata Rajka Bunjevac, predsjednik Odbora za urbanizam Hrvatske komore arhitekata i predsjednik hrvatske sekcije ECOVASTA - Europskog vijeća za sela i male gradove Nikša Božić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!