Obuljen Koržinek: Odluka gradonačelnika Pule i Osijeka je normalna i očekivana

24.02.2023.

14:45

Autor: Hina/I.B.

Nina Obuljen Koržinek

Nina Obuljen Koržinek

Foto: Marko Lukunic / Pixsell

Gradovi imaju pravo odlučivati o tome kave će sadržaje dozvoliti u javnim prostorima, rekla je u petak ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je odluku Pule i Osijeka o zabrani koncerata folk glazbe u gradskim dvoranama ocijenila normalnom, prirodnom i očekivanom.

Vlasnici prostora, u ovom slučaju Grad Osijek i Grad Pula, imaju puno pravo i odgovornost odlučiti kakve sadržaje žele dozvoliti u javnim prostorima. Mislim da je to normalna, prirodna i za mene očekivana odluka tih dvaju gradonačelnika izjavila je ministrica tijekom obilaska kulturnih ustanova koje se obnavljaju na Gornjem gradu.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić nije dozvolio da se u pulskom Domu sportova održi koncert pjevača folk i turbo folk glazbe, unatoč potpisanom ugovoru između uprave dvorane i organizatora događaja, dok je osječki gradonačelnik Ivan Radić odbio da se isti koncert premjesti u najveći slavonski grad.

Ministrica kulture kazala je da ti gradovi puno ulažu u vlastito brendiranje kao kulturnih prijestolnica i podizanje kulturnog života.

Pula ima cijeli niz uspješnih koncertnih gostovanja u Areni, dok najveću pojedinačnu investiciju u kulturni infrastrukturu iz nacionalnih sredstava ove godine imamo upravo u Osijeku za završetak koncertne dvorane, istaknula je.

Osim toga, Ministarstvo kulture ulaže velika sredstva i u ponovno pokretanje koncertne industrije nakon pandemije koronavirusa.

Kada Hrvatsku i usporedite s drugim državama, kod nas su se puno brže počele puniti dvorane i stavljamo veliki naglasak na pomaganje i onog segmenta glazbe koji volimo nazivati komercijalan, ali koji je hrvatski i vrlo kvalitetan rekla je Obuljen Koržinek.

Međutim, Hrvatska nije zemlja u kojoj se cenzuriraju kulturni sadržaji, napominje resorna ministrica.

Svatko je slobodan u komercijalnom prostoru organizirati kakve god želi koncerte i takvih je koncerata svakodnevno u različitim hrvatskim gradovima, poručila je Obuljen Koržinek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!