Obuljen Koržinek: Stanivukovićeve izjave ne pridonose dobrosusjedskim odnosima

25.11.2020.

19:26

Autor: M.M./Hina

default error photo
Ministrica Obuljen Koržinek ocijenila je da paušalne tvrdnje o broju stradalih u ustaškom logoru u Jasenovcu, koje iznosi novi banjalučki gradonačelnik, ne pridonose dobrosusjedskim odnosima.
Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek ocijenila je da paušalne tvrdnje o broju stradalih u ustaškom logoru u Jasenovcu koje iznosi novi banjalučki gradonačelnik Draško Stanivuković ne pridonose dobrosusjedskim odnosima i razvoju demokratskog društva.

-
Žalosno je što novi gradonačelnik Banja Luke, predstavljajući se u svom televizijskom intervjuu kao pripadnik mlade generacije modernih političara čija je ambicija voditi otvoren i prijateljski grad bez političkih, vjerskih i nacionalnih podjela, svoj mandat počinje manipulacijom povijesnih činjenica i relativizacijom zločina, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Ustvrdila je da Stanivuković u pokušaju relativizacije i opravdanja zločina u Srebrenici zločinom počinjenim u logoru Jasenovac navodi odavno demantiranu tvrdnju o 800.000 stradalih žrtava.

Istaknula je pritom da su znanstvenici i istraživači različitih svjetonazora i etničke pripadnosti nedvojbeno utvrdili i javno objavili neistinitost te tvrdnje. Uz to, kaže ministrica, u Javnoj ustanovi Spomen-područje Jasenovac postoji javno dostupan poimenični popis žrtava logora nastao na temelju više stotina različitih izvora, uključujući podatke SUBNOR-a o žrtvama rata i izvješće Saveznog zavoda za statistiku SFRJ iz 1964., koji svjedoči o desetak puta manjem broju žrtava.

- Ta činjenica dakako ne umanjuje strahotu počinjenih zločina, ni razmjere patnje i stradavanja žrtava i njihovih obitelji, poručila je Obuljen-Koržinek te istaknula kako se Republika Hrvatska opredijelila za povijesnu istinu, za izgradnju kulture sjećanja, poštovanje žrtava zločina, prihvaćanje različitosti i oštru osudu svih oblika i činova mržnje i nesnošljivosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!