Obuljen Koržinek: Unaprijed zabraniti nekome da o nečemu piše je neprihvatljivo

23.09.2021.

12:12

Autor: Hina/HRT

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek

Foto: HRT / IMS

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je u četvrtak kako joj je neshvatljivo i neprihvatljivo da se može donijeti odluku kojom se nekome unaprijed zabranjuje da o nečemu piše, komentirajući sudsku zabranu tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece.

Općinski sud je zabranio portalu H-alter da piše o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordani Buljan Flander, nakon što ih je ona tužila zbog niza tekstova koje su objavili o njoj i Poliklinici.

- Načelni je stav da mi zaista nije jasno kako je moguće donijeti odluku kojom bi se nekome unaprijed zabranilo da o nečemu piše. Moje je mišljenje da svaki prijepor vezano uz članke u medijima treba rješavati sukladno Zakonu o medijima, dakle demanti, ukoliko nije objavljen ili nije zadovoljavajući, uvijek se može pokrenuti i sudski spor, rekla je Obuljen Koržinek uoči sjednice Vlade.

Ako je točno što mediji prenose, da se sudskom odlukom zabranjuje daljnje pisanje o nekoj temi, to je njoj potpuno neshvatljivo i ne može vjerovati da je takva odluka temeljena na nekom propisu.

- Znate da smo pokrenuli i radnu skupinu koja se bavi SLAP tužbama, oni su počeli raditi, tu su odvjetnici, suci, novinari i predstavnici nakladnika. Uglavnom imamo dobro posložen zakonski okvir, pokazuju se problemi u interpretaciji i odlukama. Vjerujem da ćemo kroz proces rada na otklanjanju tog fenomena ili smanjivanju fenomena SLAP tužbi i u suradnji s pravosudnom akademijom onemogućiti ovakve situacije, istaknula je ministrica.

Naglasila je kako ne može komentirati kako ljudi i na koji način koriste instrumente kojima bi sebe ili svoju instituciju zaštitili ako se osjete da su nekim činom ili riječju oštećeni.

- Na svakom je pojedincu da iskoristi ono što mu pravni sustav omogućuje. Meni je potpuno neprihvatljivo da bilo tko na bilo kojem mjestu bilo kojem novinaru ili mediju unaprijed onemogući da o nečemu piše ili govori, meni je to neshvatljivo i neprihvatljivo, kazala je Obuljen Koržinek.

Dodaje kako je resor socijalne skrbi vrlo složen.

- To je jedno područje, kada o njemu govorimo i pišemo i kada donosimo bilo koje druge odluke, moramo svi zajedno biti svjesni u društvu da se bavimo temom u kojoj su oni najosjetljiviji i najranjiviji. Zato se treba suzdržavati od bilo kakvih vrijednosnih sudova prije nego što oni koji su za to nadležni sve ne provjere, zaključila je Obuljen Koržinek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!