Obvezno nošenje maski u javnom prijevozu i samoizolacija za putnike iz 4 zemlje

24.06.2020.

14:38

Autor: S.M./HRT

default error photo
U Hrvatskoj je 22 novih pozitivnih osoba na koronavirus. Ukupno ih je tako 2388 oboljelih, rečeno je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.
U Hrvatskoj je 22 novih pozitivnih osoba na koronavirus. Ukupno ih je tako 2388 oboljelih, rečeno je na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. 

- Radi se o osam osoba manje oboljelih nego što ih je bilo jučer. U Gradu Zagrebu je 11 novooboljenih osoba, u Osječko-baranjskoj četiri, Istarskoj dvoje te po jedna u Zagrebačkoj županiji, Krapinsko-zagorskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Zadarskoj i Primorsko-goranskoj. Ukupno je testirano 73.738 uzoraka, samo u 24 sata njih 645. Na bolničkom liječenju nalazi se 18 osoba, na respiratoru nema bolesnika. Ukupan broj preminulih je i dalje 107. Iz bolnice su otpuštena tri pacijenta, a u ovom trenutku aktivno je 139 slučajeva, rekla je ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević na konferenciji za novinare.

- Voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović najavio je da će danas biti donesena odluka o posebnom režimu ulaska za osobe iz BiH, Kosova, Srbije i Sjeverne Makedonije. Te će osobe morati u samoizolaciju u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru od dana ulaska pa sljedećih 14 dana. Obveza samoizolacije se ne primjenjuje na one koji tranzitiraju, dodaje Božinović. 

Kao drugu važnu odluku istaknuo je obvezno nošenje maski u javnom prijevozu. Maske moraju nositi i putnici i vozači. Oni putnici koji ne budu imali masku, neće se moći koristiti javnim prijevozom. Obje odluke stupaju na snagu u ponoć.

Prijenos konferencije za novinare prenosili smo ovdje: 

- I dalje ćemo na dnevnoj bazi pratiti sve što se događa i bit ćemo spremni brže donositi odluke. Možemo ih i mijenjati ako se za to pokaže potreba, naglasio je Božinović.

Što se tiče onih koji dolaze u Hrvatsku polagati državnu maturu, rečeno je da oni mogu maturu pisati u smještaju u kojemu jesu, pod određenim  okolnostima i u zadanom epidemiološkom okviru.   

- Kako ne bismo došli u situaciju da se borimo s eksponencijalnim rastom broja novooboljelih u RH, donosimo mjere kao što smo ih donosili u prvoj fazi. Primijetili smo da nam raste broj novooboljelih, ponajviše zbog dolazaka iz smjera spomenutih država, kaže Božinović.

Kriteriji za određivanje država na čije stanovnike će se odnositi poseban režim za ulazak u Hrvatsku

Na upit koji je kriterij za određivanje koje će to biti države na čije se stanovnike posebne mjere odnose, rečeno je da to određuje epidemiološka struka i da je riječ o broju zaraženih na milijun stanovnika, a uzima  se u obzir i to bilježi li dotična država pad ili porast broja zaraženih. Da bi se ukinula ta mjera, trend pada zaraženih treba biti značajan, a i na tu odluku epidemiolozi imaju glavni utjecaj. Božinović je osim rečenog, dodao da na samu odluku utječe  i to ima li trend zaraženih u pojedinoj državi utjecaj na povećanje broja oboljelih u Hrvatskoj te da je to primarni pokazatelj i podatak koji se prati. 

Na pitanje novinara kako će se kontrolirati putnike u tranzitu, Božinović je rekao da će to raditi granična policija.

"Većina novooboljelih ima vrlo blage ili gotovo nikakve simptome"

Alemka Markotić, ravnateljica Infektološke klinike "Dr. Fran Mihaljević", na upit novinara komentirala je izjavu ministra zdravastva Vilija Beroša o tome da ga je razveselila informacija iz stručne literature prema kojoj je jedno istraživanje pokazalo da više od 92% novodijagnosticiranih ispod 60 godina, nema nikakvih kliničkih simptoma. Kazala je da se o tome još rade analize i prati situacija.

- Nema još uvijek dovoljno studija koje bi to potkrijepile, ali ono što sada vidimo je da definitivno situacija nije kao što je bila potkraj veljače i početkom ožujka.  Većina novooboljelih ima vrlo blage ili gotovo nikakve simptome. To je dobro. Nemamo na respiratoru nikoga, niti teže oboljelih. To su dobre vijesti, kazala je.

Istaknula je da nije samo stvar u tome koliko će virus imati sposobnost da prodre u naš organizam i izazove bolest. Važno je i to hoće li on mutirati, a to se kontinuirano prati. Osim toga, vrlo je važna i količina virusa koja se prenosi na drugog čovjeka te njegova sposobnost da prodre kroz stanice, a to sve ovisi o cijelom nizu faktora. Zasad se čini da on nije toliko snažan. Ljudi se kreću u otvorenom prostoru, a i nema tog stalnog bliskog kontakta s prijenosom velike količine virusa, dodala je. 

- Kad ste na otvorenom, teže je prenijeti nekome veću količinu virusa, nego u jesensko vrijeme kada ste u zatvorenom prostoru po cijeli dan, istaknula  je Markotić.

Nakon što je utvrđeno da je Novak Đoković pozitivan, u Zadru je provedeno nekoliko stotina testiranja i utvrđeno je da je sedam osoba pozitivno. Taj se broj odnosi na teniski turnir, a  ne obuhvaća ukupan broj zaraženih na tome područu, kazala je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš.

"Nema promjena oko održavanja svadbi"

Rekla je i kako neće biti promjena oko održavanja svadbi jer dosad nismo imali ni jedan pozitivan slučaj, što pokazuje da se organizatori pridržavaju mjera.
Ističe kako je u tramvajima i autobusima nemoguć razmak te se zato preporučuju maske.

- Maske za lice postale su neizbježne a odgovornost je na nama hoćemo li ući i raditi gužvu ili pričekati sljedeći tramvaj ili autobus, rekla je Bubaš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!