Istraga protiv šefa županijske agencije zbog namještanja natječaja

27.04.2022.

13:43

Autor: HRT/Hina

policija

policija

Foto: - / Pixabay

Uskok je pokrenuo istragu protiv ravnatelja Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije Davora Mikulića (59) i još tri osobe zbog sumnje u namještanje natječaja za zapošljavanje u toj javnoj ustanovi.

- Među osumnjičenima je, neslužbeno doznajemo, i ravnatelj te javne ustanove za zaštitu prirodnih vrijednosti Davor Mikulić. Njega je drugookrivljena 43-godišnjakinja, inače bliska prijateljica, kako navodi USKOK, tražila da ju zaposli. Ravnatelj je izmjenama pravilnika sistematizirao do tada nepostojeće radno mjesto koje odgovara njezinim kvalifikacijama. Krajem siječnja za to je radno mjesto raspisan natječaj objavljen samo u tiskanom izdanju jednih dnevnih novina. Treći i četvrti okrivljeni bili su članovi povjerenstva, a od njih je, tvrdi USKOK, osumnjičeni ravnatelj tražio da kao najboljeg kandidata izaberu upravo drugookrivljenu, bez obzira na kvalifikacije ostalih. Tako je ona i nezakonito zaposlena početkom ove veljače. Temeljem sudskog naloga pretraženi su domovi svih njih, kao i agencija. Protiv njih podnesena je kaznena prijava i trenutno su u policijskom pritvoru, a USKOK je zatražio istražni zatvor, javila je u središnjem Dnevniku HTV-a Melita Homa.

Uskok je, ne navodeći identitete, priopćio da Mikulića tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, 43-godišnjakinju za poticanje na trgovanje utjecajem i zlouporabu položaja i ovlasti, a 42-godišnjaka i 63-godišnjaka za zlouporabu položaja i ovlasti.

Osječka policija je, također ne navodeći identitete, izvijestila da je provedenim izvidima utvrdila kako je Mikulić zaposlio 43-godišnjakinju na njezin poticaj, objavivši natječaj za radno mjesto pri čemu je sa 63-godišnjim i 42-godišnjim članovima povjerenstva dogovorio da 43-godišnjakinja bude odabrana kao najbolji kandidat. Tužiteljstvo je preciziralo da je Mikulić najprije osigurao potrebne izmjene dvaju pravilnika tako što je kod upravnog vijeća agencije inicirao sistematizaciju do tada nepostojećeg radnog mjesta s uvjetima prilagođenim isključivo kvalifikacijama 43-gdišnjakinje, nakon čega je ishodio i potrebnu suglasnost članova povjerenstva. Mikulić je potom, dodaje Uskok, u dogovoru sa 43-godišnjakinjom raspisao javni natječaj za to radno mjesto kojeg je objavio samo u tiskanom izdanju jednih dnevnih novina.

Uskok ističe da je Mikulić za članove povjerenstva imenovao 63-godišnjaka i 42-godišnjaka od kojih je, koristeći se autoritetom neposredno im nadređenog, zatražio da odaberu 43-godišnjakinju kao najbolju kandidatkinju, bez obzira na prijave drugih kandidata i njihove kvalifikacije.

Uskok predložio istražni zatvor za četvorku

Dvojica članova povjerenstva su, nadodaje policija, unaprijed sačinili zapisnike o razgovorima s prijavljenim kandidatima u kojima su naveli da ostali kandidati ne ispunjavaju tražene uvjete, a kako bi prikrili nezakonite radnje zatražili su potpisivanje zapisnika o obavljenim razgovorima radi prikrivanja unaprijed donesene odluke o zapošljavanju 43-godišnjakinje.

Osječka policija dodaje da je, temeljem sudskog naloga, pretražila domove, automobile i poslovni prostor koje su koristili prijavljeni te su im oduzeli poslovnu dokumentaciju, prijenosna računala, mobitele i USB stickove. Iz osječko-baranjske županijske uprave neslužbeno se doznaje da je županija, kao osnivač javne ustanove, u utorak obaviještena da će se u agenciji obaviti policijski izvidi, ali još nemaju službenih saznanja na što se odnose izvidi. Navode i da će se kao osnivači agencije o svemu očitovati kada budu imali više službenih informacija.

Uskok je sucu istrage osječkog Županijskog suda predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!