09:40 / 11.05.2020.

Autor: Dominik Strize/Dnevnik/IMS/HRT

Očekuje se još zaraženih na Braču

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tijekom dana testirat će se na Braču još stotinjak otočana koji su prošlih dana bili u kontaktu s do sada 41 zaraženom osobom u šest mjesta.
Od 9 novih slučajeva zaraze, 7 je s otoka Brača - njihov epidemiološki Stožer očekuje ih još jer kontakata zaraženih ima mnogo. Testiranja se provode i dalje, a sutra ujutro mogli bi se znati rezultati današnjih. Epidemiološke mjere na Braču ne popuštaju.

Na Braču još sedam zaraženih, ukupno 38
Sve o koronavirusu, posebne stranice
Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

Na Braču je trenutačno u Nerežišćima 20 zaraženih osoba, u Pučišćima deset, Supetru šest, Bolu troje, te po jedna osoba u Sutivanu i Milni.  

- Na Braču smo, za sada, proširili kontakte s obzirom da se radi o manjem području i da se ljudi poznaju i druže zbog čega ćemo samo tijekom današnjega dana uzeti još stotinjak briseva, rekla je ravnateljica županijskoga Zavoda za javno zdravstvo Željka Karin. Objasnila je kako je riječ uglavnom o kontaktima osoba za koje se utvrdilo da su pozitivne na COVID 19, a prošireni su kontakti prvozaraženih.

- Moramo široko uzeti briseve kako se virus ne bi širio dalje, istaknula je Karin.

Istaknula je kako su osobe kojima posljednjih dana uzimaju briseve već od ranije u izolaciji, a epidemiolozi su procijenili da ih treba testirati.

Nakon što se tijekom današnjeg dana uzme još stotinjak briseva Bračana, nalazi bi trebali biti gotovi tek u utorak, najavila je Karin.

Dodala je kako je prava sreća što se na Braču većina mještana bavi turizmom, imaju apartmane, pa nemaju problema sa izolacijom.

Prema podatcima sa stranica Stožera Splitsko-dalmatinske županije do rano jutros ukupno je 554 oboljelih osoba, izliječeno ih je 385, a umrle su 33 osobe.

U Splitu je zaraženo 242 ljudi, Solinu 65, Makarskoj 43, Sinju 25, Dicmu 16, Kaštela 16, Dugom Ratu 11, Otoku i Trogiru po deset, Muću devet, Dugopolju osam, Podstrani, Baškoj Vodi i Hrvacama po sedam, Omišu i Vrgorcu pet, Imotskom i Brelima po tri, na Šolti, u Podbablju, Jelsi, Starom Gradu, Podgori, Vrlici i Trilju po dvoje, u Tučepima, Okrugu, Prološcu, Hvaru, Zagvozdu, Šestanovcu, Marini i Primorskom Dolcu po jedan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!