Očevi kampiraju u Klaićevoj za djecu koja su sama u bolnici, oglasili se iz Ministarstva zdravstva

10.08.2020.

12:33

Autor: I.D./Iva Magušić/Dnevnik/IMS/HRT

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Zahtijevaju uobičajeno vrijeme za posjete roditelja maloljetnih pacijenata, tj. trajni boravak jednog roditelja uz dijete na trajnom liječenju.
Zbog odluke da roditelji bolesnu djecu mogu posjetiti na samo 15 minuta u bolnicama, dvojica očeva, Ivan Pokupec i Roberto Mateš krenuli su u prosvjednu akciju kampiranja ispred Klinike za dječje bolesti Zagreb. Podršku im je došlo danas dati još desetak roditelja. Ministarstvo zdravstva reagiralo je priopćenjem.

Smatraju kako je nedopustivo da mali pacijenti budu odvojeni od svojih roditelja te pozivaju ministra zdravstva Vilija Beroša da što prije poništi spornu odluku te da se donese jedinstven protokol za sve bolnice. Zahtijevaju uobičajeno vrijeme za posjete roditelja maloljetnih pacijenata, tj. trajni boravak jednog roditelja uz dijete na trajnom liječenju.

- Ukidanje pratnje na porođaju i pratnju uz bolesno dijete u bolnicama
- Dulji posjeti djeci u bolnicama? Capak: Razgovaramo

- Svako dijete koje je sada u Hrvatskoj samo, bez svojih roditelja, u bilo kojoj bolnici - vrijedno je. Djeca su naša budućnost i svaka sekunda patnje djeteta utječe na njegovo psihičko zdravlje, utječe sigurno na tijek oporavka i meni je to neprihvatljivo, rekao je Robert Mateš.

- Išli smo na to da uz svako dijete može ostati samo jedan roditelj, da nemamo više posjeta s ciljem da zaštitimo svu drugu djecu koja su imunkompromitirana i definitivno im ne treba na njihovu osnovnu bolest još neka infekcija - pogotovo u ovom trenutku koronavirus. Ali ni u jednom trenutku mi nismo u potpunosti zabranili posjete, izjavila je doc. dr. sc. Iva Hojsak, dr. med., zamjenica ravnatelja Klinike za dječje bolesti Zagreb.Klinika za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj ustvrdila je današnji prosvjed roditelja oko mogućnosti posjeta djeci, samo simbolički vezan uz tu ustanovu, jer je ona "organiziranim pristupom uspjela epidemiološku situaciju održati na visokoj razini". "Od početka epidemije osiguravamo mogućnost posjeta i boravka roditelja uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju, uz uvažavanje svih potrebnih preventivnih mjera", stoji u priopćenju iz Klaićeve bolnice.

Cilj im je, naglašavaju, u maksimalno mogućoj mjeri umanjiti negativni psihološki učinak hospitalizacije na male pacijente kao i njihove roditelje odnosno članove obitelji. Navode kako unatoč činjenici što su im trenutni posteljni kapaciteti značajno reducirani zbog štete uzrokovane potresom, maksimalno osiguravaju pravo na posjetu bolesnom djetetu, ovisno o uvjetima koje mogu osigurati u pojedinim ustrojbenim jedinicama.

Na Jedinici intenzivnog liječenja (JIL) posjete su po jednom roditelju omogućene 15 minuta dnevno, na način samo jedne posjete u 15 minuta, nakon toga slijedi izmjena i posjeta drugom djetetu. Na bolničkom odjelu (pedijatrija, kirurgija, ortopedija) omogućen je cjelodnevni boravak uz dijete za najmlađe bolesnike i one koji zahtijevaju dugotrajni boravak (sukladno smještajnom kapacitetu). Za drugu djecu posjete su u periodu od 14 do 17 sati, jedan roditelj/skrbnik, nema izmjene roditelja/staratelja. Na onkologiji omogućen je cjelodnevni boravak uz dijete (24- satni smještaj roditelja/staratelja) jednom roditelju, bez mogućnosti izmjene.

Na svim odjelima provodi se trijažni postupak i vodi evidencija posjetitelja. Svi posjetitelji kao i djelatnici bolnice redovito prolaze trijažni postupak uz mjerenje temperature pri ulasku i izlasku iz kruga bolnice. Napominju da od početka epidemije pa do danas nisu zaprimili niti jednu eventualnu pritužbu ili kritiku na ovu temu, te su "ovako organiziranim pristupom uspjeli epidemiološku situaciju u bolnici održati na vrlo visokoj razini".

Ministarstvo zdravstva: omogućene posjete i boravak roditelja uz djecu  uz pridržavanje i uvažavanje strogih preventivnih mjera

Ministarstvo zdravstva reagiralo je priopćenjem. Navode da se epidemiološka situacija kontinuirano prati te da će se nakon njezina poboljšanja promptno pristupiti izmjeni smjernica kojima se reguliraju posjeti u bolnicama.

Donosimo priopćenje Ministarstva zdravstva u cijelosti:

- S obzirom na činjenicu potrebe sprječavanja širenja zaraze u zdravstvenom sustavu koji je vitalni dio obrane u borbi protiv epidemije COVID-19, zbog specifične epidemiološke situacije, bolničke zdravstvene ustanove čine sve da onemoguće proboj koronavirusa SARS-CoV-2 u svoja radna okruženja jer bi to značilo ograničavanje, ako ne i prestanak pružanja zdravstvene skrbi i time ugrozilo pružanje zdravstvene zaštite velikom broju ljudi koji im gravitiraju.

- Od početka epidemije i uvođenja mjera ograničavanja posjeta u razne ustanove u kojima borave ranjive skupine, odnosno one koje se smatraju ključnima u borbi protiv epidemije COVID-19, osigurana je mogućnost posjeta i boravka roditelja uz djecu na bolničkom liječenju uz pridržavanje i uvažavanje strogih preventivnih mjera zaštite od širenja zaraze, navode.

- Na mnogim je bolničkim odjelima roditeljima omogućen cjelodnevni ili višesatni boravak uz dijete uz poseban naglasak na najmlađu djecu i djecu koja dugotrajno borave u bolnici, kako bi se smanjio neprijeporan psihološki učinak razdvojenosti djece od roditelja po obje skupine i zaštitili interesi djece u najvećoj mogućoj mjeri. Posebno bi željeli istaknuti nesmetani cjelodnevni boravak roditelja uz djecu u Klinici za dječje bolesti za najteže male bolesnike poput onkoloških, gdje je omogućen nesmetani boravak jednog roditelja u 24-satnom dnevnom trajanju, ali uz poštivanje preventivnih epidemioloških mjera.

- U jedinicama intenzivnog liječenja, kao najizloženijim i najranjivijim dijelovima zdravstvene skrbi djece akutnih bolesnika, posjete su dozvoljene u 15-minutnim ciklusima jednog roditelja djetetu, nakon kojeg slijedi novi 15-minutni posjet drugom djetetu i tako naizmjenično kako bi se u maksimalnoj mogućoj mjeri zaštitila djeca, ali i djelatnici bolnica od širenja zaraze i unošenja virusa u najugroženije odjele na kojima se djeci pruža intenzivna zdravstvena skrb.

- Do pojave ovih iznimnih epidemioloških okolnosti bolnice su uvijek nastojale omogućiti roditeljima posjete i boravak uz dijete, što je i sada omogućeno u kraćem, prilagođenom trajanju, međutim u ovom trenutku se maksimalno nastoji smanjiti rizik od zaraze te zaštititi vlastito osoblje i, kao najvažnije, pacijente kojima se pruža bolnička zdravstvena skrb. Sve zdravstvene ustanove imaju veliku odgovornost za svoje pacijente, pritom slijedeći upute epidemiološke struke. Napominjemo kako je zdravstveno osoblje uvijek na raspolaganju roditeljima za informacije o zdravstvenom stanju djece koja se nalaze na bolničkom liječenju.

- I zdravstveno osoblje bolnica i Ministarstvo zdravstva imaju puno razumijevanje za osjećaje roditelja koji, naravno, žele neprekidno biti uz svoju bolesnu djecu, no ovakve mjere su u ovom trenutku neophodne u interesu zaštite zdravlja i dobrobiti svih.

- Epidemiološka situacija u Republici Hrvatskoj se kontinuirano prati te će se po njenom poboljšanju promptno pristupiti izmjeni smjernica kojima se reguliraju posjete u bolnicama, a eventualno ublažavanje mjera će procijeniti Ekspertna skupina Kriznog stožera Ministarstva zdravstva na temelju stručnog mišljenja liječnika epidemiologa kada se za to steknu epidemiološki preduvjeti, stoji na kraju priopćenja Ministarstva zdravstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!