08:31 / 18.08.2018.

Autor: Hina/HRT

Očevid požara u Lopači traje, pacijenti zbrinuti

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Policija je danas počela očevid na požarištu kako bi utvrdila uzrok toga požara u kojemu je smrtno stradala jedna osoba.
Svi evakuirani pacijenti zbog požara Psihijatrijske bolnice Lopača zbrinuti su, nekoliko ozlijeđenih zadržano je na liječenju u Kliničkom bolničko centru u Rijeci, a policija je danas počela očevid na požarištu kako bi utvrdila uzrok toga požara u kojemu je smrtno stradala jedna osoba.

-
Požar u psihijatrijskoj bolnici kod Rijeke, jedna osoba poginula 

Prema do sada dostupnim podacima iz Kliničkog bolničkog centra (KBC) Rijeka, jučer je u tu bolnicu iz Lopače prevezeno 15-ak ozlijeđenih osoba, od kojih je veći dio pregledan na hitnom traktu i pušten. Jedna osoba, rečeno je u KBC-u, zadobila je opekline i nalazi se u odjelu intenzivnog liječenja, a na pulmološkom odjelu su četiri ozlijeđene osobe - jedna je zadobila i opekline i trovanje dimom, pa je u pulmološkoj intenzivnoj njezi, dok su tri osobe u bolnici zbog trovanja dimom. Svi pacijenti Psihijatrijske bolnice Lopača, evakuirani zbog požara, zbrinuti su, doznaje se od ravnatelja Bolnice Nevena Ivanovića. U njoj je bilo smješteno ukupno 114 ljudi, 94 bolesnika i još 20 korisnika smještaja u toj bolnici. Nakon evakuacije 80 osoba je smješteno u bolničkim paviljonima u Lopači, koji nisu zahvaćeni požarom, 31 osoba je smještena na nekoliko odjela riječke bolnice, dok ih je nekolicina od ranije na privremenom otpustu kućama.

Tako nije bilo potrebno smještanje evakuiranih bolesnika u drugim bolnicama. Ravnatelj karlovačke Opće bolnice Ervin Jančić rekao je da se u dogovoru s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem odustalo od smještanja 30-ak psihijatrijskih pacijenata u bolnice u Karlovcu, Ogulinu i Dugoj Resi. "Mi smo se stavili na raspolaganje, organizirali smo kapacitete i čekali razvoj situacije, ali mi je rečeno da neće biti potrebno," kazao je Jančić.

"Mi smo već ovu noć funkcionirali, 31 pacijent, od toga 10 ozlijeđenih, je premješteno u KBC Rijeka, 20 zbog toga što nismo imali dovoljno mjesta za zbrinuti ih u preostalim paviljonima. Noć je protekla mirno s ovim pacijentima koji su ostali u bolnici", rekao je Dragan Lovrić, zamjenik ravnatelja Psihijatrijske bolnice.

"Zbrinuto je ukupno 17 pacijenata za koje je procijenjeno da su životno ugroženi, od toga je je jedan teško ozlijeđeni s više od 50% opeklina.On je u životnoj opasnosti i u jedinici je intenzivnog liječenja. Dio pacijenata je odmah prebačen na psihijatriju", kaže Mate Lerga, specijalizant hitne medicine KBC-a Rijeka.Očevid na požarištu Psihijatrijske bolnice Lopača provode protupožarni inspektor i policijski službenici, a očevidom rukovodi zamjenica općinske državne odvjetnice u Rijeci. "Očevid je u tijeku, utvrđuje se uzrok požara i ne može se potvrditi uzrok nesreće. Do požara je došlo na 2. katu zgrade, poginula je jedna osoba čiji će se identitet utvrditi naknadno. Materijalna šteta je velika, i ona će se utvrditi očevidom",  rekla je Barbara Volk Končančić iz Općinskog državnog odvjetništva u Rijeci.Nakon očevida i utvrđivanja okolnosti izbijanja požara te svih relevantnih činjenica o stradalim i ozlijeđenim osobama, javnost će biti pravodobno obaviještena, naveli su iz policije.

Požar u Psihijatrijskoj bolnici Lopača buknuo je jučer oko 16 sati. Gasilo ga je 50-ak vatrogasaca, iste večeri je lokaliziran, a bio je zahvatio drugi i treći kat bolnice te se širio prema četvrtom katu.

Požarište su iste večeri obišli premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Milan Kujundžić, državni tajnik Željko Plazonić, župan Zlatko Komadina i drugi.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović telefonski je razgovarala s ravnateljem Psihijatrijske bolnice Lopača Nevenom Ivanovićem. Predsjednica je zahvalila osoblju bolnice na pravodobnoj i izvrsnoj reakciji, kao i vatrogascima koji su sudjelovali u gašenju požara.  pozvala je da se što prije sanira klizište i cesta između Grahova i Lopače, što prije stavi u funkciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!