Očevid u Lopači: Isključen tehnički uzrok požara

18.08.2018.

14:51

Autor: Hina/HRT

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Očevidom na požarištu Psihijatrijske bolnice Lopača isključen je tehnički uzrok požara, a identitet, kao i uzrok smrti osobe koja je poginula u požaru bit će utvrđen obdukcijom.
Očevidom na požarištu Psihijatrijske bolnice Lopača isključen je tehnički uzrok požara, a identitet, kao i uzrok smrti osobe koja je poginula u požaru bit će utvrđen obdukcijom, izjavila je u subotu glasnogovornica Policijske uprave primorsko-goranske Ankica Kolić.

Ankica Kolić je, nakon očevida koji je završen u subotu oko 12 sati, kazala da su u požaru najviše oštećeni prvi i drugi kat bolnice, da su krovište i ostali dijelovi manje oštećeni te da će nastala materijalna šteta biti utvrđena naknadno. Sva prikupljena saznanja u vezi s požarom bit će predana mjerodavnim tijelima, dodala je.

Požar u Psihijatrijskoj bolnici Lopača buknuo je jučer oko 16 sati. Gasilo ga je 50-ak vatrogasaca, a iste večeri je lokaliziran.

Prema podacima iz Kliničkog bolničkog centra (KBC) Rijeka, jučer je u tu bolnicu iz Lopače prevezeno 15-ak ozlijeđenih osoba, od kojih je veći dio pregledan na hitnom traktu i pušten. Jedna osoba zadobila je opekline i nalazi se u odjelu intenzivnog liječenja, a na pulmološkom odjelu su četiri ozlijeđene osobe.  Iz riječke bolnice navode da će tijekom subote u Psihijatrijsku bolnicu Rab, koju je za smještaj bolesnika iz Lopače na raspolaganje stavila Primorsko-goranska županija, biti upućeno šest bolesnika Psihijatrijske bolnice Lopača, koji su privremeno smješteni na psihijatrijskom odjelu riječke bolnice. Iz Psihijatrijske bolnice Lopača u subotu su istaknuli da su svi bolesnici evakuirani i zbrinuti. U bolnici je bilo smješteno ukupno 114 ljudi:  94 bolesnika i još 20 korisnika smještaja u toj bolnici. Nakon evakuacije 80-ero ih je smješteno u bolničkim paviljonima u Lopači, koji nisu zahvaćeni požarom, 31 osoba je smještena na nekoliko odjela riječke bolnice, dok ih je nekolicina ot- prije na privremenom otpustu kućama.

Vatra i voda učinili su svoje. "Prvi kat, odnosno prizemlje u upravnoj zgradi na prvi pogled djeluje useljivo, međutim preriizično je da pacijente vraćamo na odjele",  izjavio je ravnatelj bolnice Lopača Neven  Ivanović. Dodao je kako je osobi koja se nalazi u jedinici intenzivnog liječenja riječkog KBC-a opečeno 30-50 posto tijela i više nije u životnoj opasnosti te da je premunuli pacijent muškarac starije životne dobi. Nije želio spekulirati što je uzrok požara. Pozvao se na prvo policijsko izvješće u kojem se navodi da uzrok nije tehnički kvar. Komentirao je i otežan pristup bolnici zbog klizišta, na što je pažnju danas skrenula i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. "U više navrata smo pokušavali taj dio priče dignuti na nivo, a sada postoji naznaka da će se to riješiti", rekao je Ivanović.Prema riječima pomoćnika ravnatelja Psihijatrijske bolnice Lopača Marinka Cvitkušića, 80-ak bolesnika, koji su nakon evakucije smješteni u neopožarene paviljone, ostat će u bolnici u Lopači i za sada se ne planira njihovo preseljenje. Dodao je da bolesnici u tim objektima imaju sve potrebne uvjete i da sve bolničke službe rade. Prema njegovim riječima, od 31 osobe koja je nakon evakuacije smještena u riječki KBC, dio je hospitaliziran zbog zadobivenih ozljeda, dok je više od 20 bolesnika, koji nisu ozlijeđeni, smješteno na psihijatrijski odjel riječke bolnice. Te smo bolesnike uputili u riječku bolnicu, a ona odlučuje o daljnjem upućivanju bolesnika na Rab, rekao je dodavši da će se, uz to, neki od tih bolesnika vratiti u Lopaču, a neki će moguće biti pušteni kućama.  

Psihijatrijska bolnica Lopača je specijalna bolnica čiji je osnivač Grad Rijeka. Smještena je u riječkom zaleđu, a namijenjena za liječenje duševnih bolesti i poremećaja te rehabilitaciju oboljelih. Psihijatrijska djelatnost u njoj se provodi od 1967. kada se u tadašnji Zavod za socijalno zdravstvenu zaštitu počinju primati prvi psihički bolesnici iz cijele Hrvatske.

Požarište su iste večeri obišli premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Milan Kujundžić, državni tajnik Željko Plazonić, župan Zlatko Komadina i drugi. Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović telefonski je razgovarala s ravnateljem Psihijatrijske bolnice Lopača Nevenom Ivanovićem. Predsjednica je zahvalila osoblju bolnice na pravodobnoj i izvrsnoj reakciji, kao i vatrogascima koji su sudjelovali u gašenju požara. Pozvala je da se što prije sanira klizište i cesta između Grahova i Lopače, što prije stavi u funkciju. Zbog toga je vatrogascima i trebalo više od 20 minuta da stignu na požarište.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!