Od 1. siječnja Hrvatska je dio šengenskog prostora

09.12.2022.

08:51

Autor: V.K./Poligraf/HR/HRT

Od 1. siječnja Hrvatska dio šengenskog prostora

Od 1. siječnja Hrvatska dio šengenskog prostora

Foto: HTV / HRT

Andrea Metelko Zgombić, državna tajnica u MVEP-u, u emisiji Poligraf, urednice i voditeljice Jasmine Popović, naglasila je kako se Hrvatska dugo pripremala za ulazak u šengenski prostor te da smo bili prilično sigurni da će odluka biti pozitivna.


Istaknula je da će to imati izravan, pozitivan učinak na Hrvatsku, naše gospodarstvo, ali i sigurnost.

Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu Ravnateljstva policije naglasio je da od 1. siječnja počinje šengenski režim ukidanjem graničnih kontrola na unutarnjim granicama. Kako kaže, ukinut će se 73 cestovna i željeznička granična prijelaza sa Slovenijom i Mađarskom te 12 graničnih prijelaza na moru.

- Najvažnija novina je potpuna sloboda kretanja, kaže.

Istaknuo je da se policija dugo za to pripremala i prošla rigoroznu šengensku evaluaciju koju nije prošla nijedna država članica.

- S 1. siječnjem ostvarujemo dva strateška cilja. Jedan je ulazak u šengenski prostor, a drugi uvođenje zajedničke valute, što je bitno zato što smo sada dobili alate za daljnji razvoj zemlje, naglasio je Ante Grbeša, direktor Flixbusa za regiju.

Na pitanje kako će se to odraziti na javnolinijski promet, govorio je o kratkoročnim i dugoročnim efektima.

- Kratkoročno, smanjit će se vrijeme čekanja na granici, a dugoročno moramo pristupiti uređenju svih segmenata zakonodavstva koji će nam omogućiti da efekte ulaska u šengenski prostor i uvođenja zajedničke valute kvalitetnije iskoristimo, rekao je Grbeša.

Metelko Zgombić istaknula je da ulazak u šengenski prostor podrazumijeva zaštitu vanjskih granica i jaču suradnju u području pravosuđa, ali podrazumijeva i izdavanje šengenskih viza.

- Zajednička vizna politika jedno je od osam područja u kojim smo se trebali uskladiti. Od 1. siječnja Hrvatska će izdavati šengenske vize. To znači da će naši konzularni službenici imati pristup svim podacima svih država članica Schengena o osobama, tako da će naše izdavanje viza biti sigurnije i učinkovitije, naglasila je.

Boris Žgomba, predsjednik Udruženja putničkih agencija, istaknuo je da je turizam također jedan od dobitnika što se tiče ulaska Hrvatske u šengenski prostor, ali i uvođenja eura.

- Turizam je po vokaciji migracija gostiju. Uklanjanje administrativnih prepreka, a granice i valuta administrativne su prepreke, pridonosi turizmu, naglasio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!