18:14 / 26.08.2019.

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović

Od 2020. imat ćemo Registar stvarnih vlasnika

Ilustracija (foto: pixabay)

Ilustracija (foto: pixabay)

Foto: - / -

Dosad je u Registar upisano više od 33.000 tvrtki, udruga, zaklada. Do kraja godine očekuje se da će ih biti više od 180.000.
Od iduće godine zaživjet će Registar stvarnih vlasnika, elektronička baza podataka o stvarnim vlasnicima tvrtki, zaklada i udruga. Obveza je to koju imaju sve zemlje članice Unije, a 2021. planira se povezivanje svih europskih registara stvarnih vlasnika. Tako bi se lakše trebale pronaći osobe koje se bave pranjem novca, poreznim prijevarama ili financiranjem terorizma.

Dosad je u Registar upisano više od 33.000 tvrtki, udruga, zaklada. Do kraja godine očekuje se da će ih biti više od 180.000. No upućeni tvrde - podaci o vlasniku za većinu tvrtki već su u Sudskom registru Trgovačkog suda.

- Veći dio registra stvarnih vlasnika je mogla država sama popuniti, znači povezujući podatke iz Trgovačkog suda, s podacima iz policije, s prebivalištima stvarnih vlasnika. Međutim naša administracija se, kao i mnogo puta do sada  odlučila za jednostavniji pristup: zašto bi mi radili, tražili, hajdemo mi radnije ljude poduzetnike pitati da oni to sami naprave umjesto nas, kazao je Danko Sučević, direktor tvrtke Infokorp.

Od iduće godine uz svaku tvrtku, udrugu ili zakladu u Registru bit će samo jedno ime.  No, u nekim slučajevima neće biti lako utvrditi stvarnog vlasnika. Primjerice, za tvrtku koja je u rukama druge tvrtke koja je pak u vlasništvu trećeg, inozemnog trgovačkog društva...

Ministarstvo financija pitali smo zna li država već sada tko su stvarni vlasnici iz Sudskog registra.

"Pojam stvarnog vlasništva širi je od pojma pravnog vlasništva, tj. stvarni vlasnik može biti ili osnivač trgovačkog društva koji je upisan u Sudski registar ili neka druga osoba koja stvarno kontrolira pravni subjekt, a nije upisana u Sudski registar.", priopćili su iz ministarstva financija.

Slovenija već ima Registar stvarnih vlasnika. Javno je dostupan, a osnovno pretraživanje besplatno. Udruga GONG upozorava da se još ne zna koji će podaci iz hrvatskog Registra biti dostupni javnosti.

- Koji dio će biti javan, koji podaci će biti javni, hoće li ti podaci biti besplatni ili će se naplaćivati to je opet odluka koja ovisi o Ministarstvu financija i tu odluku zapravo čekamo, kazala je Melisa Skender iz GONG-a.

Obvezu upisivanja u Registar nemaju jedino tvrtke koje kotiraju na burzi jer su njihovi podaci transparentni te obrtnici i poduzeća u 100% vlasništvu države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!