Od 60-ak amandmana na Zakon o kazalištima, prošao samo jedan HDZ-ov

17.02.2023.

12:27

Autor: M.Š./Hina/HRT

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Od 60-ak amandmana podnesenih na konačan tekst zakona o kazalištima, Vladin predstavnik u petak je prihvatio samo onaj koji je podnijela HDZ-ova Vesna Bedeković, sve ostale, oporbene je odbio.

Vlada je ostala pri rješenjima da ministar kulture neće potvrđivati intendanta nacionalnog kazališta te da će intendante imenovati izvršno, a ne predstavničko tijelo osnivača, tj. gradonačelnik, a ne gradsko vijeće.

Takva rješenja oporbi su neprihvatljiva, upozorila je na to u saborskoj raspravi, ali i danas putem amandmana.

Zlatko Hasanbegović (BH) smatra da ministar kulture mora biti uključen u postupak imenovanja i potvrđivanja intendanata nacionalnih kazališta.

- To proistječe iz činjenice da Ministarstvo sufinancira sva nacionalna kazališta, ali i iz samog koncepta tog kazališta, ako bi se ministrova uključenost svela samo na HNK Zagreb, to bi obesmislilo pojam nacionalnog kazališta, tumačio je Hasanbegović.

Prema novom zakonu, intendanta HNK u Zagrebu imenovat će i razrješavati hrvatska Vlada na zajednički prijedlog ministra kulture i gradonačelnika Zagreba.

Intendante nacionalnih kazališta u Osijeku, Splitu, Rijeci i Varaždinu na prijedlog kazališnog vijeća imenovat će i razrješavati izvršno tijelo osnivača, tj. gradonačelnici tih gradova.

Prema dosadašnjem Zakonu o kazalištima, te je intendante na prijedlog kazališnoga vijeća imenovalo i razrješavalo predstavničko tijelo osnivača, a potvrđivao ministar kulture.

Lijeva oporba i danas je ponavljala da se navedenim rješenjima gradonačelnicima daju prevelike ovlasti.

- Dajete im faraonske ovlasti, više nema utjecaja javnosti, rekla je Marijana Puljak (Centar) koja smatra da intendanta nacionalnog kazališta na prijedlog kazališnog vijeća treba imenovati predstavničko tijelo, tj. gradsko vijeće osnivača. 

I desna i lijeva oporba zagovarale su da se postavi minimalni rok od najmanje godine dana za ugovor o radu na određeno kazališnim umjetnicima, a kako bi se spriječile zlouporabe.

Rješenje koje nudite još je jedna od neustavnosti u predloženom zakonu, izjavila je Sandra Benčić (ZLB), najavivši da će tražiti ocjenu njegove ustavnosti.

- Oporba je predlagala i da se omogući da kazališna vijeća mogu imati i devet članova. To je zbog prilika u nacionalnim kazalištima koja imaju po tri jedinice: balet, dramu i operu, kako bi svaka od njih imala svojeg predstavnika, rekla je Benčić.

Oporba je tražila i da se za člana kazališnog vijeća iz reda kazališnih umjetnika, odnosno zaposlenika, ne traži visoka stručna sprema, nego da to može biti i srednja uz deset godina iskustva u struci.

Vladin predstavnik prihvatio je amandman Vesne Bedeković po kojem se za člana kazališnog vijeća može imenovati osoba koja ima završen sveučilišni diplomski studij ili sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij ili stručni diplomski studij ili s njim izjednačen studij.

Bez odjeka su ostali i oporbeni amandmani kojima se tražilo da se iz zakona briše institut revizije umjetničkog djelovanja.

- Riječ je o neprihvatljivom institutu, jednoj vrsti intendantsko-kazališnoga prijekoga suda, toljazi koja će se koristiti isključivo u svrhu obračuna s nepodobnim temeljem neumjetničkih kriterija, ocijenio je Hasnbegović.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!