13:13 / 04.11.2019.

Autor: D.M./HRT

Od danas do kraja godine žene rade besplatno

-

-

Foto: - / -

Višnja Ljubičić osam godina suzbija diskriminaciju u području ravnopravnosti spolova. Ugostili smo je u Studiju 4.
Hrvatski Sabor prošli je tjedan ponovno izabrao Višnju Ljubičić na dužnost pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Ljubičić tu dužnost obnaša već osam godina i suzbija diskriminaciju u području ravnopravnosti spolova. Ugostili smo je u Studiju 4. 

Podaci o nejednakosti plaća između žena i muškaraca pokazuju da će, simbolično govoreći - od danas do kraja godine žene raditi besplatno. Ljubičić je potvrdila da u EU-u postoji jaz između plaća od 16,2 posto. Time se pokazuje da 'ženski euro' nije vrijedan kao 'muški euro'. Jaz u Hrvatkoj je oko 13 posto i povećava se. Ljubičić je posebno naglasila da je on posebno naglašen kod mirovina - čak 22 posto. Još jedan mandat za nju znači još puno rada. Znači da bi one stvari koje su započete prethodnih godina trebalo učiniti puno vidljivijima na nacionalnoj razini.Komentirala je presudu jednog suda koji je zlostavljaču kao olakotnu okolnost pri izricanju kazne uzeo to što je ženu tukao otvorenim dlanom, a ne stisnutom šakom. I kaznio ga uvjetnom kaznom. 

- Takvih smo se prizora nagledali. Statistka je poražavajuća što se tiče penalizacije. Kazne se kreću na donjim granicama raspona. Kazne su uglavnom uvjetne, zatvor se dosuđuje u manje od 20 posto, u 63 posto se osuđenicima dodaju razne olakotne okolnosti, kazala je Ljubičić. Dodala je kako se zakoni dorađuju kako bi bili učinkovitiji, ali da u konačnici odluku donose institucije, i ljudi u institucijama. Pitanje je na koji se način te institucije odnose prema ženi, odnosno modelu da je u dvije trećine žrtva žena. "Tri moćne riječi su edukacija, edukacija i edukacija", zaključila je.

Dan jednakih plaća

U povodu obilježavanja Dana jednakih plaća, u ponedjeljak je portal MojaPlaća upozorio da za isti posao žene u Europskoj Uniji zarade 16 posto niže plaće od muškaraca, a takve trendove prati i Hrvatska, gdje je prosječna neto plaća žena 5.746 kuna, a muškaraca 6.668 kuna.

Najveće razlike u plaćama su među onima s najvišim i najnižim stupnjem obrazovanja. Muškarci sa završenim postdiplomskim, MBA ili nekim drugim studijem imaju čak 30 posto više plaće u usporedbi sa ženama s istom razinom obrazovanja. Također, nekvalificirani i kvalificirani muškarci su za četvrtinu više plaćeni od svojih kolegica, a posebno su potplaćene žene od 45 do 54 godine, čiji vršnjaci imaju 24 posto veće plaće.

Najveći jaz vidljiv je u uslužnim djelatnostima

Prema kategoriji posla najveći jaz vidljiv je u uslužnim djelatnostima, gdje muškarci u prosjeku primaju čak 46 posto više plaće nego žene. Oko 20 posto veće plaće imaju muškarci koji rade u turizmu i ugostiteljstvu te umjetnosti i kulturi.

Prema poziciji, najveće su razlike među specijaliziranim radnicima, do 24 posto, među menadžerima 18 posto, a najmanje među administrativnim i uredskim djelatnicima, oko 10 posto. Najujednačenije plaće su u strojarskim zanimanjima i IT sektoru, a žene su bolje plaćene u opskrbi električnom energijom, telekomunikacijama i osiguranju, navodi MojaPlaća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!