12:40 / 15.05.2019.

Autor: V.K./HRT

Od danas jeftiniji pozivi i SMS-ovi prema zemljama EU-a

Foto: Borna Filic/Pixsell

Foto: Borna Filic/Pixsell

Foto: - / PIXSELL

Cijene poziva i SMS poruka iz Hrvatske prema bilo kojem broju iz neke od zemlja Europske unije od danas su jeftiniji.
Na snagu je stupila odredba Europske komisije o novim ograničenjima cijena za sve međunarodne pozive i poruke. Građani će tako od danas minutu poziva prema drugim zemljama Europske unije plaćati najviše kunu i 76 lipa, a SMS najviše 55 lipa.

Operatori mobilne telefonije više neće moći povećanjem cijena međunarodnih poziva nadoknađivati gubitak prihoda od roaminga. Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti HAKOM naložila je svim hrvatskim operatorima da prilagode cijene. Što treba znati, objasnio je u emisiji Studio 4 HRT-a Ivo Majerski, koordinator za komunikaciju u HAKOM-u.

Cijene poziva od danas ne smiju biti veće od onoga što je propisano Uredbom o međunarodnim pozivima i SMS porukama. Ta uredba odnosi se na čitavu EU i maksimalna cijena koja će se u Hrvatskoj moći primjenjivati je 1,76 kuna za minutu poziva, odnosno, 55 lipa za poruku.

- Međunarodni pozivi su oni pozivi kada mi zovemo nekoga sa stranim brojem. Ova se odredba odnosi samo na zemlje članice EU, rekao je i dodao kako se radi na tome da se ovoj odredbi pridruže još 3 zemlje, a to su Lihtenštajn, Island i Norveška.

Majerski je naglasio kako operatori mogu ponuditi drugačije cijene, ali to moraju dogovoriti s korisnicima. Operatori mogu ponuditi pakete u kojima su cijene poziva veće, ali zato što su možda u paketu s nekim brojevima koji nisu regulirani ovom uredbom.

- U tim slučajevima će ljudi morati pristati na tu ponudu. Ako ne, onda će im se automatski primjenjivati ova cijena koja je regulirana  - rekao je, dodavši da je bitno naglasiti da se ova uredba odnosi samo na privatne korisnike.

Ove se cijene ne odnose na roaming, zato što su cijene roaminga pale u prethodnom razdoblju. Roaming podrazumijeva kada se mi nalazimo na gostovanju u stranoj mreži, pojasnio je.

- Mi smo u roamingu s cijenama kao kod kuće, rekao je i dodao kako je to važno zato što je EU zajednički prostor i time se smanjuju razlike u komunikaciji između svih građana Unije. Upravo time se dogodio veliki skok u količini poziva u roamingu i domaćih korisnika i stranih turista, naglasio je Majerski.

- Pripremaju se nove promjene za potrošače kao npr. to da se ugovori između operatora i korisnika neće moći sklapati putem telefona. Predložili smo skraćenje raskida ugovora na maksimalno pet dana, prijenos ugovora s osobe na osobu ne smije trajati više od tri dana. Na računima će morati biti napisano kada ističe ugovorna obaveza, ako ona postoji, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!