Od danas se prekršaji u domeni MUP-a mogu plaćati samo karticama

01.07.2022.

13:31

Autor: Studio4/IMS/M.Š./HRT

Od danas naplata kazni samo karticama

Od danas naplata kazni samo karticama

Foto: HTV / HRT

Odzvonilo je gotovini: od danas se prometni prekršaji mogu plaćati isljučivo - karticom. 

Nabavljeno je 600 POS-ovih uređaja, a hrvatski su policajci, zbog toga bili na masovnoj obuci. Na taj način MUP ispunjava preporuke Vijeća Europe specijaliziranog za sprečavanje korupcije, kojima unapređuje kontrolu i nadzor postojećeg sustava plaćanja novčanih kazni.

- Građani od danas gotovinom ne mogu više platiti prekršaje koje sankcioniraju policijski službenici. Prekršaji se mogu isključivo plaćati karticom. MUP je za ovaj projekt nabavilo oko 600 uređaja, PU splitsko-dalmatinska ima ih 59, rekla je Antonela Lolić iz PU splitsko-dalmatinske.

Pojašnjava i sljedeće.

- Ako osoba želi platiti kaznu, ali nema karticu, nema novca ili iz nekog drugog razloga, policijski službenici će mu izdati obavijest o počinjenom prekršaju, a on će onda u roku od tri dana platiti polovicu izrečene kazne i to će se smatrati plaćenim prekršajem na mjestu događaja.

Isključivo karticama plaćaju se svi prekršaji iz domene policije, dakle, tako naplaćuju i službenici MUP-a na motorima te ophodnim brodovima.

- POS-ovim uređajima se naplaćaju svi prekršaji, ne samo prometni prekršaji, pojašnjava za kraj službenica Lolić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!