09:43 / 08.02.2018.

Autor: HRT

Od dizala, klimatskih promjena do povjerenika za SDP

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Nakon toga počela je rasprava o prijedlogu zakona o komunalnom gospodarstvu.
Sjednica Hrvatskog sabora počela je tradicionalnim zahtjevima za stankom. Nakon toga počela je rasprava o prijedlogu zakona o komunalnom gospodarstvu.  

Marija Alfirev (SDP) naglašava da su državne institucije vrlo spore u rješavanju konkretnih problema građana koji se tiču poboljšanja kvalitete njihova života. Čak i kada financijska sredstva osigurava netko drugi nismo u stanju osigurati minimum u osiguranju realizacije projekata. Više od 16.000 stambenih zgrada nema dizalo. To su zgrade s više od 4 kata. Tu živi više od 700.000 ljudi, a mnogi su starije osobe sa zdravstvenim problemima, osobe s invaliditetom i osobe s malom djecom. Zar oni nisu ničija briga, upitala se Alfirev. Za polovicu tih zgrada nema nikakvih prepreka za ugradnju dizala, osim novčanih. Procjena je da za ugradnju jednog dizala stoji od 30 do 50 tisuća eura, pa je to prevelik zalogaj za same stanare. No postoji rješenje u vidu sredstava EU-a, u okviru programa koherentnost i kohezija. Stoga je neshvatljivo da se jedna ovako dobra prilika ne koristi. Kada Vlada ne radi svoj posao, osim kad su u pitanju ortački ugovori u Agrokoru, onda građani preuzimaju inicijativu, kao i u ovome slučaju u suradnji s europarlamentarkom Biljanom Borzan, kazala je među ostalim Alfirev i pozvala ministricu Žalac da pomogne u ostvarenju projekata. 

Miro Bulj (MOST) govorio je o ekološkoj "bombi" u Biljanim Donjim gdje je crno brdo industrijske troske koja zagrađuje taj grad. Tamo je sada 140.000 tona crne troske, a nekada je ondje mirisalo voće, kazao je. Troska koja se tu odlagala, uz naseljeno mjesto, vidi se čak i satelitskim snimkama. Godinama očajnički mještani traže da se to crno brdo makne iz njihova dvorišta. U tom području su kuće u kojima je uglavnom starije stanovništvo. Oni su prosvjedovali, ali koga je briga za to. Voda im nije pitka. Oni imaju bunare i crnu vodu. Ovo je ogroman problem koji se rješava više od 10 godina. Kad idete u Dalmaciju možete vidjeti to crno brdo. Stvarno je turistička atrakcija. Kao da ste na Mjesecu. Crno brdo, nigdje ništa okolo, osim par staraca, kazao je među ostalim Bulj i poručio - netko mora ići u zatvor zbog ovoga. 

Bulj je u Sabor donio komad troske i poklonio ga predsjednik Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću.

Željko Glasnović (nezavisni kandidat) govorio je o imovinsko-pravnim odnosima. O oduzetim zemljištima ne govori se puno. U odboru za predstavke i pritužbe dolazi dosta predmeta. Oko 80% toga vezano je za pravno-imovinsku problematiku. Hrvatska još nije definirala pojam privatnog vlasništva. Govori se o tome, ali se ništa ne radi po tom pitanju. Tamo gdje nije poništeno privatno vlasništvo ima BDP i suficit. Tko će doći u zemlju gdje je 5% zemljišnih knjiga sređeno, upitao se Glasnović. 

Institucionalno nasilje države provodi se ovdje. Tu su i ljudi koji traže povrat imovine. Ne radi se samo o vlasnicima stanova. Radi se i o zemljištu, poslovnim zgradama, kazao je među ostalim Glasnović.

Anka Mrak-Taritaš (GLAS i HSU) govorila je o klimatskim promjenama i problematici otpada. Činjenica je da se otpad godinama odlagao neadekvatno. Rasla su odlagališta otpada kao brdo. Najveće brdo takvo je Jakuševac, kazala je Mrak Taritaš. No tema danas je sanacija odlagališta Karepovac. Kad se ulazi u sanaciju takvog odlagališta, morate imati projekt i morate znati što radite. A svakako morate imati i novo odlagalište. U Splitu puše vjetar. Ako idete u projekt sanacije da vam vjetar smeta, onda morate imati nešto kako ćete zaustaviti taj vjetar. Kad se radi tako veliki projekt, onda morate svakao imati hodogram. Evidentno, od toga nema ništa. U ovome slučaju treba poslušati građane, izjavila je među ostalim Mrak-Taritaš.

Branimir Bunjac (Živi zid i MOST) o neuvođenju GMO deklaracija na hranu. U Sloveniji i Austriji sva hrana bez GMO-a nosi jasno vidljivu oznaku, a uz to nosi još oznaka poput toga je li hrana bez aditiva, boje i slično. U nekim državama je zabranjeno hraniti životinje GMO hranom, a mi u Hrvatskoj hranimo ljude. Ne bi trebalo označavati hranu koja je bez GMO-a, već obrnuto koja sadrži GMO, kazao je među ostalim Bunjac. 

Sanja Putica (HDZ) kazala je da se svakodnevno svjedoči da se SDP žali na manjak demokratičnosti, slobode govora i skrivanje raznih informacija. Možda je za nekoga ovo i za očekivati da će se pokušati utjecati na medije, ali ovo što smo jutros svjedočili u hrvatskim medijima ne možemo nazvati ničim drugim osim gušenjem slobode medija i pritiskom na medije, rekla je Putica. Pritisak SDP-a, u kojemu očito nije ostalo ništa od toga u nazivu "demokratske", očito je bio toliko velik da su morali reagirati urednici pet gotovo najutjecajnijih medija u Hrvatskoj, a da bi prikazali tu svoju situaciju, objavili su priopćenje. Sve je suprotno od onoga za što se prikazujete. I da stvar bude  bolja s tim priopćenjem, vaš predsjednik tim urednicima odgovara putem odvjetničkog ureda. Čak se ni osobno nije udostojio odgovoriti urednicima hrvatskih medija. Još je zanimljivo i to da kad god istraživačko novinarstvo otkrije bilo što o stanju u SDP-u, vi to negirate i pokušavate prikazati drugačije nego što jeste. U SDP-u je toliko problema da biste i vi trebali razmisliti o neovisnom povjereniku koji bi tamo uredio stvari, kazala je Putica.
   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!