07:16 / 17.11.2018.

Autor: D.M./P.F./HRT

Od Dunava do Prevlake Hrvatska se prisjeća stradanja Vukovara i Škabrnje

-

-

Foto: - / -

Cijeloga tjedna održavale su se različite manifestacije, a one koje svake godine ujedine cijelu Hrvatsku - skup o ratnoj bolnici i kolone sjećanja - održat se se danas i sutra.
Uoči smo velikog dana za sve stradalnike Vukovara. Cijeloga tjedna održavale su se različite manifestacije, a one koje svake godine ujedine cijelu Hrvatsku - skup o ratnoj bolnici i kolone sjećanja u Vukovaru i Škabrnji - održat se danas i sutra. U Koloni sjećanja u Vukovaru, sudjelovat će premijer i veći dio Vlade. Dio ministara odlazi u Škabrnju.

Studeni je za Vukovarce najteži mjesec jer ih vraća u ratnu 1991. godinu i podsjeća na bol, gubitke, stradavanja. Tijekom tromjesečnih napada grad heroj branjen je nadljudskim naporima. U čast žrtvi Vukovara diljem Hrvatske pale se svijeće na ulicama koje nose njegovo ime. Na vukovarskom Memorijalnom groblju položene su ruže.

Donosimo snimke paljenja svijeća u Zagrebu.

Svijeće su zapaljenje duž cijele ulice.

Svjetlost tisuća lampiona postavljenih duž pet kilometara obasjava Ulicu grada Vukovara u Zagrebu. Tiho, uz molitvu, s osjećajima tuge i ponosa, građani Zagreba, ali i cijele Hrvatske postavljaju ih i tako odaju počast Vukovaru - gradu heroju. Svijeću je večeras zapalio i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Zagreb je s ostalim gradovima tijekom agresije na Hrvatsku pružio utočište mnogim izbjeglim Vukovarcima, koji su se poslije vratili u svoj grad, a kojem danas cijela Hrvatska simbolično zahvaljuje na doprinosu u stvaraju neovisne države. Oni stariji na taj način također najmlađima prenose svoja sjećanja na 1991. i najteže dane moderne hrvatske povijesti uz dvije najjače nade: da se nikada ne zaboravi i da se nikada ne ponovi.

Polaganjem 400 ruža i paljenjem isto toliko svijeća na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata - u Vukovaru je počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu grada heroja.

● Milorad Pupovac odao počast žrtvama u Vukovaru
● Predsjednica odgodila posjet Škabrnji, posjetit će Lovas i Vukovar
● Marko Miljanić: Za Škabrnju neće nitko ni odgovarati 
Četiri Vukovarke - sadašnjost i budućnost Vukovara
Vukovar, grad heroj, pod opsadom 87 dana
Neizlječive vukovarske rane nakon jezivih zločina agresora


Na Memorijalnom groblju u Vukovaru izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem poklonilo se svim žrtvama Grada Heroja. Položili su vijence i zapalili svijeće. Žrtva palih branitelja nikada se neće zaboraviti, no potrebno je kazniti i odgovorne za nezapamćen zločin s kraja 20. stoljeća.U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. u organizaciji Udruge roditelja i obitelji nasilno odvedenih i zarobljenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, na grobove branitelja i članova njihovih obitelji pokopanih na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položene su ruže i zapaljene svijeće. 27 godina nakon stradanja Vukovara, poručeno je, obitelji nestalih branitelja i civila zaslužuju cjelovite informacije o svojim najmilijima, a stanovnici Grada Heroja dostojanstven život. U vukovarskoj bolnici održan je XIV. znanstveno-stručni skup "Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr. Juraj Njavro". I liječnici i osoblje vukovarske ratne bolnice prisjetili su se najtežih dana. Radili su pod kišom granata, bez lijekova, struje i vode. Govorilo se i o budućnosti. Poručeno je da se mnoga stečena iskustva u Domovinskom ratu mogu primijeniti i u miru. "Ima puno mladih ljudi, na ulicama srećemo mlade s djecom u kolicima i to je ono što nas ohrabruje da ostanemo i dalje čvrsti u našem putu", rekla je ravnateljica Opće bolnice Vukovar Vesna Bosanac.

Središnji događaj počeo je u 19 sati u dvorištu bolnice, kada je počelo  molitveno bdjenje za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u agresiji na Vukovar 1991. koje vode mladi Grada Vukovara.

Prije dolaska u Vukovar žrtvama Lovasa poklonila se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

U Vukovaru će sutra biti cijela Hrvatska.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!