14:47 / 02.01.2020.

Autor: Ruža Ištuk/Dnevnik/IMS/HRT

Od gripe oboljelo 878 osoba, zabilježen jedan smrtni slučaj

Ilustracija: Matija Habljak/PIXSELL

Ilustracija: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Hrvatskoj je, zaključno s 29. prosinca 2019., službeno registrirano ukupno 878 oboljelih od gripe, od kojih je 250 prijavljeno tijekom 52. tjedna.
Sve je više oboljelih od gripe. Evidentirano je 848 zaraženih te jedan smrtni slučaj u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Vrhunac gripe očekuje se potkraj mjeseca i početkom veljače.

- Kod jednog pacijenta u starijoj životnoj dobi s brojnim popratnim bolestima ali i gripom tako da to nije neočekivano, rekao je Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević.

Zavodu za javno zdravstvo prijavljena su još četiri smrtna slučaja, no zasad nije potvrđeno da su uzrokovana gripom. U Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu za krevet je prikovala 20 pacijenata.

- Pet pacijenata je na odrasloj i dječjoj intenzivnoj njezi, jedan je na aparatu za umjetno disanje, a jedna pacijentica je na umjetnim plućima, dodaje Puljiz.

U čekaonicama sve veće gužve, broj oboljelih raste. Evidentirano je 878 zaraženih.

- Nekakav vrhunac možemo očekivati krajem ovog mjeseca, odnosno početkom veljače. Posljednja dva tjedna bilježimo povećan broj oboljelih, rekla je epidemiologinja Zvjezdana Lovrić.

Poslužiti bi trebalo i cjepivo jer dominira virus influence A, podtip H1N1.

- To je bio jedan od sojeva u samom cjepivu protiv gripe, tako da možemo očekivati da će učinkovitost biti veća odnosno soj je pogođen koji je prisutan u samom cjepivu, dodaje Lovrić.

Pranje ruku te izbjegavanje zatvorenih prostora i gužvi najbolja su prevencija i put do zdravlja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!