10:38 / 30.01.2019.

Autor: D.M./HRT

Od gripe umrlo 45 osoba, 28.664 oboljelih

Foto. ilustracija, Matija Habljak/PIXSELL

Foto. ilustracija, Matija Habljak/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Liječnici upozoravaju da je sezona epidemije gripe na vrhuncu te da bi broj oboljelih postupno trebao početi padati.
U Hrvatskoj je od posljedica gripe i njezinih komplikacija do sada umrlo 45 osoba, a službeno je registrirano 28.664 oboljelih. Liječnici upozoravaju da je sezona epidemije gripe na vrhuncu te da bi broj oboljelih postupno trebao početi padati.

Najveći broj oboljelih je u Zagrebu te županijama Zagrebačkoj, Osječko-baranjskoj te Brodsko-posavskoj.

Broj prijava oboljelih od gripe u 4. tjednu je za oko 3500 prijava veći nego u istom razdoblju prošle godine te je ujedno i najveći broj prijava u prethodnih 6 sezona. Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više, objavio je Zavod.

Osim po intenzitetu oboljevanja, ova sezone se razlikuje od prethodne u vrsti cirkulirajućih virusa gripe. Ove sezone izrazito dominira virus gripe A H1pdm09, dok je prošle sezone prevladavao virus gripe tip B, linija Yamagata. Tako je prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 4. tjednu bilo 60 % uzoraka pozitivnih na gripu, i to dominantno virus gripe tip A (97 %). Među subtipiziranim uzorcima potvrđene gripe A prevladava AH1pdm09 (95 %).

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC), i u ostalim državama na europskom području bilježi se daljnji porast intenziteta gripe, uz prisutnu cirkulaciju oba potipa virusa gripe A. U većini država intenzitet gripe je niski do srednji sa izuzetkom Rumunjske i Malte gdje se bilježi visoki intenzitet. Kao i u Hrvatskoj, i u većini drugih europskih zemalja prevladava virus gripe AH1pdm09.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!