14:18 / 18.09.2018.

Autor: V.K./HRT

Od groznice Zapadnog Nila u Zagrebu preminuo muškarac

Foto: Ruža Ištuk/HRT

Foto: Ruža Ištuk/HRT

Foto: - / HRT

Od posljedica groznice Zapadnog Nila, u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević preminuo je 84-godišnji muškarac. Stručnjaci poručuju - ne treba širiti paniku jer ove najteže komplikacije ima tek 1% oboljelih.
Od posljedica groznice Zapadnog Nila, u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević preminuo je 84-godišnji muškarac, potvrdio je za HRT dr. Marko Kutleša sa Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju. Kazao je kako se u toj bolnici na liječenju trenutno nalazi još četvero oboljelih, na respiratoru su i životni su ugroženi.

To je druga žrtva te bolesti u Hrvatskoj od pojave prvih oboljelih početkom srpnja. Prva osoba koje je umrla od bolesti Zapadnog Nila preminula je u KBC-u Osijek u kolovozu, a radilo se o starijem muškarcu iz Belog Manastira. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, do 30. kolovoza 2018. godine je na području Europe zabilježeno ukupno 710 slučajeva infekcije virusom Zapadnog Nila.

Stručnjaci poručuju da ne treba širiti paniku jer ove najteže komplikacije ima tek jedan posto oboljelih. Od bolesti zapadnog Nila u Hrvatskoj je oboljelo 45 osoba. "S obzirom na vrijeme još uvijek je prisutana aktivnost komaraca, ali očekujemo zahlađenje i sa zahlađenjm smanjenu aktivnost komaraca pša time i smanjenu cirkulaciju virusa i smanjenje oboljevanja naravno", kaže epidemiologinja Iva Pem Novosel iz HZJZ-a. 

Od kada se virus Zapadnog Nila pojavio, koliko je opasan i ima li razloga za paniku - na ta je pitanja nedavno za emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" odgovorio upravo doc. dr. sc. Kutleša.

Što se tiče zaštite od komaraca, Kutleša je konstatirao kako za to zapravo nema lijeka, ali da je utješno da se razboli svega 15 do 20 posto ljudi koji su izloženi virusu. U Hrvatskoj ima puno vrsta komaraca koji mogu prenijeti virus, a najefektivnija mjera je pravodobno zaprašivanje i bacanje stajaće vode u domaćinstvima koja je pogodna za njihovo razmnožavanje, upozorio je.

Ako se i razvije bolest, to će najčešće biti vrućica nekoliko dana, malaksalost, lagani osip, bolovi u mišićima, mučnine, otekline limfnih čvorova. Samo načeti organizmi će imati ozbiljnije simptome, rekao je također. Ovaj virus u Hrvatskoj je prisutan od 2012. Komarac prenosi sam virus, ali domaćin su mu ptice selice i zato se on ovoliko proširio po svijetu. U Hrvatskoj je zabilježen jedan smrtni slučaj pacijenta iz Osijeka.

Virus može zahvatiti cijeli središnji živčani sustav. Tada je potrebno vrlo dugotrajno liječenje i fizikalna terapija. Kada se jednom preboli bolest, protutijela ostaju i čovjek ostaje doživotno zaštićen.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!