10:13 / 03.10.2018.

Autor: P.F./HRT

'Od javnosti, medija i politike očekuje se razdvojiti žito od kukolja'

-

-

Foto: - / -

O aferi SMS i dokumentima koji optužuju Milijana Brkića govorili s zamjenica glavnog urednika Nacionala Orhidea Gaura Hodak, publicist i analitičar Ivica Relković i komunikacijski savjetnik Marko Rakar.
I dok se afera SMS ne stišava i stižu nove pojedinosti o curenju povjerljivih informacija, objavljeni su dokumenti koji teško optužuju Milijana Brkića. Je li zamjenik predsjednika HDZ-a 2011., kao tadašnji zamjenik ravnatelja policije, kompromitirao tajnu istragu o elitnoj prostituciji i akterima istrage javljao informacije? Kako i zašto iz istraga cure informacije? Hoće li se rasvijetliti cijeli slučaj? Koliko će i kako će afera SMS i slučaj Milijana Brkića utjecati na HDZ i odnose snaga u vladajućoj stranci?

Na ta i ostala vruća pitanja odgovore U mreži Prvog potražili su zamjenica glavnog urednika Nacionala Orhidea Gaura Hodak, publicist i analitičar Ivica Relković i komunikacijski savjetnik Marko Rakar.

Na pitanje urednika emisije Ivice Ružičića jesu li afera SMS i slučaj Milijana Brkića postali pravi političko-špijunski triler Gaura Hodak je rekla kako iz svega razvidnog apsolutno jesu jer ni u jednom ni u drugom još ne znamo do kraja što će se dogoditi. Vidimo da, znači na najvišoj političkoj razini, dolazi do upletenosti tih osoba sa sumnjivim radnjama koje su ne na rubu zakona, nego u eklatantnom kršenju zakona i ne samo u običnom kršenju zakona već je riječ o pokušaju utjecanja na neke od najvećih pravosudnih dakle skandala u državi, pravosudnih afera koje su opet povezane s političkim vrhom, smatra.

U pitanju su dva slučaja, dakle govorimo o 2018., jedan je Zdravko Mamić, a drugi je Ivica Todorić. Dakle, u oba slučaja su lažirane određene poruke i dokumenti kojima se željelo utjecati na ishod trenutačno najvažnijih procesa, nekih od najvažnijih sudskih procesa u Hrvatskoj, ali i uzdrmati zapravo političku scenu. I zapravo političku i pravosudnu, uzdrmati rad i institucija i  samo funkcioniranje države. Ako je točno da je na bilo koji način u to upleten potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, to treba naravno tek vidjeti s obzirom dna to a su u slučaju evidentno upletene njemu bliska osoba za sada, odnosno dvije osobe, i Franjo Varga i njegov, ako ništa drugo poznanik, znači ne znamo još dubinu njihovih odnosa, a on je, prema onom što smo mi utvrdili, ali i na kraju krajeva o tome je pisao Večernji list i Jutarnji, Franjo Varga je bio u HDZ-u, on se ondje kretao, on je bio angažiran za neke poslove ili se sam nudio, ali evidentno je viđen u stranci, nešto je tamo za njih radio, u prethodnom razdoblju, nakon što je već dobio otkaz od MUP-a. Nakon toga, dakle, oni održavaju kontakt s njim, i Milijan Brkić, ali i Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a. Mi ne znamo točno koje su to relacije, tko je koga komu preporučio, međutim u prošlom broju smo još otkrili da je Varga u svom navodnom iskazu rekao da je njega preporučio Mamiću Karamarko. Dakle, to je užasno indikativno, rekla je Gaura Hodak.

Ako se ovo potvrdi, dakle ovdje nije riječ o jednoj aferi, ovo je riječ o lančanoj situaciji koja traje jako dugo vremena i ako je ovaj trenutak trenutak kada je zapravo taj jedan, ajmo ga nazvati čir, pukao, ovo bi mogla biti prijelomna afera Hrvatske moderne države, prijelomna u smislu što nakon ovoga, ako mi ostanemo nezainteresirani da se u Hrvatskoj uspostavi jedan normalni sustav, dakle, jasan sustav i u ovom profesionalnom dijelu službi, dakle ne samo sigurnosnih nego inače javne usluge, što je u Hrvatskoj, i što je s druge strane politika koja je promjenjiva i treba biti provjetravajuća, dakle da se napokon birači kada vide ovakve stvari, jasno znaju odrediti prema ljudima koji ulaze u politiku saovakvim teretima ako je, kažem, sve ovo točno, onda ćemo mi ovdje imati veliku prijelomnu aferu. Zašto? Zato što Andrej Plenković recimo u situaciji hot-mejla, u situaciji Agrokora, je ponavljao "ja, ovo mi se dogodilo, ovo sam našao u ormaru, ja nisam kriv za to što su radile vlade prethodne, ja ovo rješavam", i onda je u rješavanju upao dakle u situaciju koja je i njemu mogla itekako ovaj teško naštetiti. Ovdje on se suočava s činjenicom gdje ne smije pristati na to da se ovdje ne samo išta zataška nego da ide sporo. Za razliku od tog što je čuvao Agrokor u procesu da mu se ne dogodi domino efekt, pa bi onda bio ajmo reći odgovoran i za loš rezultat i za loše stvari koje su se događale iza, ovdje Andrej Plenković nema taj dio manevarskog prostora, da kaže neka vrijeme učini svoje. Ne, ovdje je situacija vrlo ozbiljna. Dakle, mi i danas ovdje sjedimo, razgovaramo, a u sustavu možda imamo ljude koji su onamo postavljeni ne da štite hrvatsku državu, nego da rade nešto sasvim suprotno od toga. I to je prijelomni dio u Hrvatskoj, dakle, ono što očekujemo i od javnosti i od medija i na kraju krajeva od politike, da se razdvoji žito od kukolja, rekao je Relković.

Na pitanje Ružičića postoji li uistinu u Hrvatskoj paraobavještajno podzemlje o kojemu se dugi niz godina, od osamostaljenja Hrvatske, vrlo često govori te može li se na ovo gledati kao jedan od dokaza ako se ispostavi da je sve ovo istinito i točno, Rakar je rekao kako misli da je to evidentno i bez ovih dokaza. Mi imamo cijeli niz političara ili ljudi naslonjenih na politiku koji, ovisno o izbornim ciklusima, uđu u sigurnosni sustav, dakle obavještajni sustav, pa izađu, pa uđu, pa izađu, i ja bih rekao dakle da politika ciljano gura pojedine ljude u te, nazovimo ih osovine ili stupove moći, nekako bi mogli kontrolirati što se u sustavu događa. Dakle, ovo je samo nešto što je izronilo, a ne nešto što jasno svima pokazuje o čemu se točno radi, tako da tu nema nekog osobitog iznenađenja, ne osobito u slučaju HDZ-a, dakle to je HDZ-ova shema od prvog dana, dakle od 90-te i oni jednostavno rade ono što znaju, a to je jedan jako stari recept koji se do sada pokazao vrlo efikasnim, dodao je Rakar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!