18:43 / 04.10.2019.

Autor: Tanja Kuturovac/P.F./HRT

Od napada na Karlovac i Dugu Resu prošlo je 28 godina

-

-

Foto: - / -

JNA je s kordunskim Srbima žestoko napala Karlovac, a zatim i Dugu Resu. Napad je trajao tri dana tijekom kojih su ispaljene tisuće granata. Poginulo je 136 branitelja i civila.
Na današnji dan prije 28 godina, JNA je s kordunskim Srbima žestoko napala Karlovac, a zatim i Dugu Resu. Napad je trajao tri dana tijekom kojih su ispaljene tisuće granata. Poginulo je 136 branitelja i civila.

U Karlovcu je u obnovljenom objektu Muzej Domovinskog rata koji je podsjetnik na te dane. Zgrada muzeja i sama je eksponat, jer je tih prvih ratnih dana 1991. godine služila kao zaklon braniteljima, ali i kao stožer obrane.

Turanj je zapravo bio crta razgraničenja, prva linija obrane samoga grada Karlovca. Branitelji zgradu i danas popularno zovu "Hotel Kalifornija". Muzej vrlo zorno predočava čime su se i kako branitelji branili te što su Karlovčani proživljavali četiri ratne godine.

Nakon polaganja vijenaca poginulim braniteljima ispred spomen obilježja na Turnju, u muzeju je otvorena izložba dvojice poznatih Karlovčana Daniela Butale i Petra Grgeca. Djela koja su nastala uglavnom 1991. i 1992. godine obitelji slikara donirale su Gradskom muzeju i zapravo su umjetnički odraz tih ratnih dana.

- Oni su stvorili vrlo rječite dokumente zapravo vlastitog iskustva rata, ali su ostavili i antiratnu poruku budućim generacijama što sve čovjek i kako se zapravo degradira čovjek tijekom rata, rekla je autorica izložbe "Dvonacija" Antonija Škrtić. - Radilo se u strku, skupljali smo se, odjednom se našlo i nešto municije, i pružili smo nekakav otpor i tu je stalo onda tu, linija neka koja je do 1995. uspjela ostat sačuvana. Znač taj vrijedni komadić, koji su oni mislili pregaziti, nisu uspjeli pregaziti, rekao je Dubravko Željković, nekadašnji pripadnik 2. bojne 110. brigade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!