13:19 / 07.12.2020.

Autor: Ana Bralić/Dnevnik/IMS/HRT

Od nedužne prehlade do respiracijskog centra

-

-

Foto: - / -

Bitka za ozdravljenje od bolesti COVID-19 poznatog krčkog vinara Antona Katunara trajala je 24 dana.
Bitka za ozdravljenje od Covida poznatog krčkog vinara Antona Katunara trajala je 24 dana. Sve je počelo kao nedužna prehlada, a završilo u respiracijskom centru riječkog KBC-a. Virus je zahvatio oba plućna krila. Gorka su sjećanja na te dane.

➡️ Nela Sršen: Posebno velik izazov će biti Božić 
➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Epidemija u Europi ne posustaje

- Cjeloviti ambijent je - vrlo teška situacija. Do vas leži čovjek koji je već na respiratoru. Slušate buku tih aparata, čuju se alarmi. Teško je boriti se za svaki udah, priča Anton Katunar koji je dvadeset dana bio na kisiku. Imao je sreću što nije završio na respiratoru. Ali nije u pitanju samo sreća, već i predan, stručan rad cijelog tima liječnika KBC-a.

- Mi smo započeli terapiju koja je, hvala bogu - i za njega i za nas završila bez raspiratora. Uspjeli smo popraviti njegovo cijelo stanje bez ventilatora i opsežnog stupnja liječenja, kazao je specijalizant anasteziologije i intenzivnog liječenja dr. Marko Milošević.

Oporavljen i s negativnim nalazom Anton se nakon 24 dana vratio na Krk. Nastavlja vježbe disanja, kontrole u bolnici. Njegova je poruka kratka i jasna: Čuvajte se i zatražite na vrijeme pomoć liječnika. Time ćete spasiti sebe i olakšati rad zdravstvenog sustava.

- Kad treba zatražiti pomoć, onda je to neodgodivo. Medicina nas u roku od nekoliko dana može vratiti natrag. Ali ako je slika teška, onda prvo sebe ugrozite, a kao drugo - opteretite zdravstveni sustav, kaže Anton.

Danas se Anton Katunar oporavlja uz unuke. U njihov dom došao je sveti Nikola, a unuci su dobili svoje darove. Puni osmijeha i sreće na licima. Isto je i na licu 70-godišnjeg Antuna. Bolest je pobijeđena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!