07:19 / 15.02.2021.

Autor: HRT

Od ovog tjedna zahtjevi za obnovu, a još danas prijava štete nakon potresa

Od ovog tjedna zahtjevi za obnovu nakon potresa

Od ovog tjedna zahtjevi za obnovu nakon potresa

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Danas je zadnji dan za prijavu šteta nastalih u potresu, a građani će moći predavati zahjeve za obnovu. Dosad je u Petrinji prijavljena šteta na više od 9 tisuća objekata. 1300 ih je neuporabljivo.

Na potresom pogođenom području nastavit će se rušenje objekata koji ugrožavaju okolinu, među kojima su i dva tvornička dimnjaka bivše Željezare Sisak, visoka 43 metra.


SMŽ: Prijavljeno 35.909 oštećenih objekata, pregledan 26.091 objekt

Na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije do sada je prijavljeno 35.909 oštećenih stambenih objekata, a pregledan je 26.091 objekt, izvijestili su u ponedjeljak iz županije na temelju ažuriranih ArcGIS podataka.

Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja je 317, a neuporabljivo zbog oštećenja 3 162 pregledanih objekata. 

Privremeno je neuporabljivo i potreban je detaljan pregled za 2 626 objekata. Privremeno je neuporabljivo i potrebne su mjere hitne intervencije za 3 162 objekta.

Uporabljivo bez oštećenja je 609 pregledanih objekata, a uporabljivo bez ograničenja je 5 442 objekta. Uporabljivo s preporukom o postupanju je 10.773 pregledana objekta, naveli su iz Sisačko-moslavačke županije.


Potres promijenio geodetsku kartu

Razoran potres promijenio je geodetsku kartu pogođenog područja. Prema preciznim kontrolnim satelitskim mjerenjima, koje je u siječnju obavila Državna geodetska uprava na području gradova Gline, Petrinje i Siska, utvrđeno je da su se Petrinja i Sisak pomaknuli i do 86 centimetara.

Kada se usporedi stanje prije potresa i nakon njega, najveći pomak pokazuju točke na području Petrinje i to sa srednjim vrijednostima 45 centimetara u smjeru jugoistoka. Za Glinu pomak iznosi 10 centimetara u smjeru sjeverozapada, a za područje Siska 10 centimetara prema istoku. Za glinsko područje utvrđen je i visinski pomak, to jest tlo se spustilo za 10 centimetara.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!