Od ovoga ljeta Osijek će se ponovno povezati s Londonom

21.03.2023.

07:05

Autor: Marin Ćurić/T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Zračna luka Osijek

Zračna luka Osijek

Foto: HTV / HRT

Zračna luka Osijek posluje više od 40 godina. Njezina povijest prepuna je uspona i padova. Bez pomoći države, odavno bi prestala s radom. Godinama pokušava stati na vlastite noge, a ohrabrenje stiže stalnom aviovezom s Minhenom i hrvatskim gradovima. Od ovoga ljeta, čini se, Osijek će se, ponovno, povezati s Londonom. 

Sletio je još jedan zrakoplov domaćeg avioprijevoznika, onaj iz Minhena. Najdugovječnija neprekinuta linija Osijeka s Europom, koja postoji dulje od 2 godine, počela je mijenjati navike hrvatskih iseljenika. Dosad su bili vjerni cestovnom prometu.

- Mi smo oni klasični gastarbajteri koji dolaze autima, uglavnom. Jer uvijek nosimo nešto usput, posjećujemo rodbinu, kaže Tatjana Budimir, Osijek/München.

Letjelo se tijekom godina iz Osijeka za Keln, Frankfurt, London, Stuttgart, Basel... Unatoč solidnoj popunjenosti, avioprijevoznici su prekidali linije uglavnom nakon jedne sezone. Bez državne subvencije pitanje je koliko bi opstala i ova.

- Zasad je ova linija rentabilna što se nas tiče, popunjenost je nekih 60 posto i nadamo se i većem broju putnika u budućnosti, rekao je Jakov Šarac, Zračna luka Osijek.

Prošla godina na osječkoj pisti bila je zadovoljavajuća. Zabilježen je rast broja putnika. Karte za najavljene letove iz Osijeka za London već su u prodaji. U samoj zgradi slijede veliki radovi. To ne bi trebalo ometati promet.

- Nabavljena su sredstva od Ministarstva turizma za rekonstrukciju novog putničkog terminala. Tu treba udovoljiti zahtjevima šengenskog režima, povećanju kapaciteta za neke buduće planove naše. Vidjeli ste po nekim medijskim natpisima da se uvode neke nove linije, kažem o tome ćemo u nekoj bližoj budućnosti pričat kad se sa svih strana dogovorimo, ističe Šarac. 

A dogovor je potreban u vezi s novcem, što je, nakon niza godina, sada na pomolu. Slavonci vole svoju zračnu luku jer je mala, do nje je lako doći i nema gužvi.

Uspiju li pregovori zračne luke s drugim prijevoznicima koje žele vratiti, bit će ne samo ugodnije nego i isplativije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!