U petak promjena vremena, narančasto upozorenje za pet regija

03.08.2023.

Zadnja izmjena 21:15

Autor: Hina/HRT/A.S.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Sprema se snažno nevrijeme. Državni hidrometeorološki zavod za petak je izdao posebno upozorenje. Očekuje se grmljavinsko nevrijeme praćeno olujnim vjetrom, tučom i obilnim oborinama, zbog čega prijete i poplave. Izgledni su visoki vodostaji Drave, Mure, Save i njezinih pritoka Kupe, Dobre, Mrežnice, Korane i drugih. Narančasto upozorenje za opasno vrijeme izdano je za pet regija - zagrebačku, karlovačku, riječku, gospićku i splitsku.

U petak već od jutra na sjevernom Jadranu može biti lokalno obilnijih pljuskova s grmljavinom, a poslijepodne i navečer i u većini unutrašnjosti te dijelu srednjeg Jadrana, objavio je DHMZ.

Stoga je za većinu Hrvatske označen narančasti alarm zbog moguće obilne kiše i grmljavinskog nevremena.

U noći na subotu kiša će zahvatiti i istok te jug Hrvatske. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme te nevere na moru. Kako bi u kratkom razdoblju mogla pasti veća količina kiše, postojat će velika opasnost od bujičnih poplava.

Postupno prolazno smirivanje očekuje se u drugom dijelu subote, no povremeni pljuskovi vjerojatni su i u nedjelju. U unutrašnjosti će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar krajem vikenda oslabjeti. Na moru će nakon umjerenog i jakog juga u subotu zapuhati sjeverozapadnjak te slabiti. Za vikend će osjetno osvježiti, osobito u unutrašnjosti.

U subotu je u Kninu proslava Oluje gdje se očekuju deseci tisuća posjetitelja, a prema sadašnjim prognozama u toj regiji je najavljena kiša, zbog čega će se sve planirane aktivnosti prilagođavati vremenskim uvjetima.

Nestabilno vrijeme očekuje se i u nedjelju.

Karlovac se priprema za najavljeno nevrijeme


Karlovac je objavio da se priprema za obilnu kišu i nevrijeme najavljeno za vikend, dostavljaju se vreće s pijeskom u ugrožene dijelove grada, upozoreni su Vodovod i kanalizacija da su odgovorni za slivnike, a izvođači radova za gradilišta. Nakon sastanka karlovačkog Stožera civilne zaštite rečeno je da se potencijalno najugroženijim dijelovima grada, u koje se dostavljaju vreće s pijeskom, smatraju Borlin i Velika Jelsa.


Cerade i potreban materijal su osigurani, svi slivnici očišćeni, a izvođači radova dodatno upozoreni na odgovornost za gradilišta, istaknuto je na sastanku koji je organiziran zbog najave obilnih oborina i jakog vjetra za petak, subotu i nedjelju. Uslijed "iznimno velikih količina kiše" mogu se očekivati bujične poplave i odroni.


- Sve službe će poduzeti sve preventivne mjere iz svojih nadležnosti da eventualne posljedice budu čim manje, poručili su iz Grada dodajući da će građanima na raspolaganju biti povjerenici Civilne zaštite u mjesnim odborima i gradskim četvrtima.


Karlovački gradonačelnik Damir Mandić pozvao je građane na područjima koja su do sada bila izložena odronima, klizištima i bujičnim poplavama da dodatno zaštite imovinu, a sve građane da vode brigu o vlastitoj sigurnosti, ne izlažu se nepotrebno nevremenu i poštuju privremenu regulaciju prometa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!