11:57 / 21.03.2019.

Autor: I.H./Hina/HRT

Od počasnog doktorata do zagrebačkog Manhattana

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uoči rasprave o dnevnom redu, Bandić je odgovarao na zastupnička pitanja, među ostalim i o svom počasnom doktoratu.
Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine većinom su glasova prihvatili izvješće o radu gradonačelnika Milana Bandića u drugoj polovici 2018. uz kritike oporbe da ponavlja to jest prikazuje nesustavno upravljanje Gradom, a dio njih zamjerio mu je i to što nije bio prisutan dok se raspravljalo o tom političkom dokumentu.

Za izvješće radu gradonačelnika za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2018.  glasalo je 25 gradskih zastupnika, dok je njih 14 bilo protiv.

Saša Molan u ime Kluba SDP-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez ustvrdio je da izvješće ponavlja to jest prikazuje nesustavno upravljanje Gradom.

- Nema pomaka vezano za imovinu, upravljanje, ostvarivanje većih prihoda, kontrole proračunskih rashoda - kazao je Molan i ustvrdio da za novce koje su građani uplatili u proračun kroz razne obveze ili namete, jednostavno nema rezultata koje zaslužuju.

Tomislav Tomašević (Klub zastupnika lijevog bloka) kritizirao je "puzajuću privatizaciju komunalnih usluga" i "poslovne odluke koje nisu u skladu s javnim interesima u Zagrebu". Pritom se osvrnuo na to što je novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu omogućeno Skupštini, unatoč protivljenju oporbe, da javnu rasvjetu proglasi komunalnom djelatnošću tako da novi natječaj ne mora ići na Skupštinu, već da kroz proceduru javne nabave ide kroz Gradsku upravu.

Renato Petek (Kluba SDP-a i Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez) kazao je da je dobio informaciju da je gradonačelnik na utakmici kvalifikacija za europsko nogometno prvenstvo između Hrvatske i Azerbajdžana te je zatražio da se izvješće povuče i stavi idući mjesec na dnevni red Skupštine. Od zamjenice gradonačelnika Olivere Majić koja je predstavljala izvješće zatražio je da to potvrdi, na što mu je ona odgovorila da gradonačelnik obavlja veoma važnu službenu obavezu koja je u njegovoj gradonačelničkoj ingerenciji.

Najzanimljivije je bilo na aktualnom satu na kojemu se govorilo o svemu - od počasnog doktorata do zagrebačkog Manhattana. Od točaka s dnevnog reda, zastupnici su prihvatili ugovor o financiranju rekonstrukcije remetinečkog rotora iz europskih fondova te prijedlog zaključka o osnivanju društva Sportski objekti.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je na aktualnom satu Gradske skupštine na pitanja zastupnika Tomislava Tomaševića vezano za projekt Grad u Gradu, poručio da on zna postupati sukladno svojim ovlastima, poslovniku i statutu te da će, kada bude imao nešto reći na tu temu, onda to podijeliti s javnošću i informirati Skupštinu.

Bandić: Nisam ja vaša streljana u Vrapču niti glineni golub

Tomašević (Zagreb je naš) je postavio pitanja gradonačelniku zašto nije bila javna rasprava vezano za projekt Grad u Gradu, da li se pozivaju investitori prema studijama koje su plaćene i izrađene, zašto je rok za iskazivanje javnog interesa bio samo 15 dana, a tražili su se veliki uvjeti te zašto nitko iz Grada nije bio na tribini Društva arhitekata Zagreba (DAZ) o tom projektu.

Bandić mu je odgovorio da on zna postupati sukladno svojim ovlastima, poslovniku i statutu i koristi ovlasti gradonačelnika te da će, kada bude imao nešto reći na tu temu onda to podijeliti s javnošću i informirati Skupštinu. - Do tada nemamo o čemu razgovarati, dodao je.

Vezano za izostanak s tribine DAZ-a, Bandić je kazao da je DAZ bio pozvan u Gradsku upravu, ali su odbili doći. - Nisam baš posebno pametan, ali nisam ni bedast. Nisam ja vaša streljana u Vrapču ni glineni golub. Ako oni odbiju doći u Upravu, onda ja imam još manje obaveze da šaljem ikoga na tu streljanu, poručio je.

Tomašević: Dobro svirate, samo ne znam po čijim notama

- Nije čudo što vas je Muzička akademija predložila za počasni doktorat jer dobro svirate, samo ne znam po čijim notama, poručio je Bandiću Tomašević. 

Na aktualnom satu Renato Petek (Naprijed Hrvatska Progresivni savez) ustvrdio je da se transparentnost u Zagrebu piše malim slovom jer nikako ili ne u potpunosti dobiva odgovore na pitanja koja postavlja Gradu.

- Zato ih sada postavljam sa zastupničke govornice. Tražim da mi se dostave ugovori i aneksi sklopljeni između Zagrebačkog holdinga i Končara vezanih za kupovinu i održavanje tramvaja jer je evidentno da se sve više toga 'outsourca' i da su troškovi  održavanja sve veći. Međutim, rečeno mi je, iako se sve plaća javnim novcem, da su tajni, kazao je Petek.

Bandić je naložio gradskoj upravi da mu se odgovora na vrijeme i precizno, a potom dodao da ukoliko u ugovorima ima klauzula o tajnosti da ih neće dobiti.

Petek smatra da da se ugovori moraju biti jer se radi o javnom novcu te je upozorio da je nalaz Državne revizije ukazao na niz manjkavosti zbog čega je i dala negativno mišljenje.

Kada je gradio Većeslav Holjevac nije se tada moralo uknjižavati

SDP-ovog zastupnika Sašu Molana zanimalo je što grad radi po pitanju rješavanja imovinsko-pravnih poslova za vrtiće i škole.

- Da li vi znate da do prije par godina niti jedna kuća u Novom Zagrebu nije bila uknjižena. Kada je gradio Većeslav Holjevac nije tada moralo uknjižavati. Tada je bila jedna partija koja je donijela odluku da se gradi i gradilo se i crtalo na licu mjesta, kazao je Bandić.

Osvrnuo se i na trenutnu rekonstrukciju Mosta slobode, istaknuvši da dozvola za Most nikada nije izdana, ali ga je otvorio drug Tito.

- Holjevac je bio mudar pa je pozvao Tita na otvorenje pa se nitko nije usudio pitati zašto nema građevinsku dozvolu. Ali ja to ne mogu raditi, ja moram poštivati statut poslovnik i zakon i nemam drugog izbora, naglasio je gradonačelnik.

Uoči rasprave o dnevnom redu, Bandić je odgovarao na zastupnička pitanja, među ostalim i o svom počasnom doktoratu.

- Jeste li ponosni da ste čovjek s toliko optužnica da dobivate počasni doktorat? I hoćete li zbog znanstvene zajednice i najavljenog prosvjeda odustati od nagrade?, upitao je Matej Mišić, zastupnik u Gradskoj skupštini.

- Nagrade Bandiću ne trebaju, nego nagrade trebaju Bandića. Mojih 6 mandata je više od titule počasnog doktora, bilo kojeg univerziteta. Tako da znate, poručio je Bandić.
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!