Od početka godine na zagrebačkom području 10 eksplozija bankomata

18.02.2022.

22:07

Autor: Hina/HRT

Sinoć je raznesen bankomat u Brezovici

Sinoć je raznesen bankomat u Brezovici

Foto: Robert Anić / PIXSELL

Na Brezovičkoj cesti u noći na petak još jedan bankomat je "dignut u zrak", a u zagrebačkoj policiji kažu da su tijekom ove godine zabilježili čak 10 provala u bankomate izazivanjem eksplozije od kojih je u tri slučajeva ukraden novac. Tijekom cijele prošle godine na području Policijske uprave zagrebačke zabilježeno je 29 takvih provala u bankomate, od kojih je njih 20 ostalo u pokušaju.

U policiji kažu da su razriješili tri eksplozije bankomate iz ove godine.


Navode da su 12. siječnja uhitili 29-godišnjaka koji je, zajedno s 35-godišnjakom, noć ranije provalio u bankomat na Trgu Ane Rukavine. Dvojac se sumnjiči da je, uz pomoć prethodno pripremljenim bocama s plinom, montiranim gumenim crijevima i električnim kabelom izazvao eksploziju na bankomatu u sklopu trgovine u naselju Trnsko, nakon čega su otuđili kazetu s novcem, počinivši ukupnu štetu u iznosu od 600.000 kuna.


Mlađi osumnjičenik pritom je uhićen 15 minuta nakon provale, dok je 35-godišnjak pronađen naknadno.


U suradnji s kolegama iz sisačko-moslavačke županije zagrebački policajci nakon višemjesečnog istraživanja uhićena su četvorica u dobi od 23, 25, 28 i 30 godina koje sumnjiče da su u četiri navrata od kraja 2020. do siječnja 2021. eksplozivom pokušali obiti bankomate u sklopu zgrade Općine Vrbovec, dječjeg vrtića u Jalševcu, trgovine u Voloderu te bankomat u Velikoj Ludini. Pritom su izazvali požara društvenog doma i oštetili poslovnicu Hrvatske pošte.


U suradnji s primorsko-goranskom PU zagrebački policajci su početkom prosinca prošle godine dovršili i istraživanje nazvano ''Frankopan'' kojom je razotkrivena šesteročlana skupina pljačkaša koja je korištenjem vojnog eksploziva provaljivala u bankomate ukravši 1,8 milijuna kuna. Od početka 2021. do prosinca te godine osam puta su provalili u bankomate Erste, Zagrebačke, Raiffeisen i Hrvatske poštanske banke upotrebom vojnog eksploziva koji je nedostupan u javnoj nabavi. 


Provaljivali su tako da bi u utor za novac posebnim alatom, koji se u žargonu naziva ''lopata'' umetnuli eksploziv, nakon čega bi izazivali eksploziju kojom bi otvorili bankomat i otuđili kazete s novcem. Na taj su način počinili materijalnu štetu ''tešku'' najmanje 2,65 milijuna kuna, što uključuje i 1,8 milijuna ukradenih kuna.


Zagrebačka policija je 11. svibnja 2021. uhitila i 46-godišnjaka osumnjičenog da je dan ranije, zajedno s dvojicom pomagača, pokušao provaliti u bankomat u Hatzeovoj ulici, također izazivanjem eksplozije.


U policiji ističu da u svojem redovitom postupanju prikupljaju operativna saznanja o osobama koja se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela koje se progone po službenoj dužnosti pa tako i vezano za ovu vrstu nedjela.


''Nakon prikupljanja takvih saznanja, u suradnji s nadležnim državnim odvjetništvom, provodi se kriminalističko istraživanje, a sam način i taktika provođenja kriminalističkog istraživanja te načini prikupljanja podataka o kaznenim djelima su različiti te ovise o specifičnosti pojedinih slučajeva'', zaključuje zagrebačka policija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!