Od ponedjeljka emitiramo Dnevnik iz novog studija

20.09.2020.

22:23

Autor: Lucija Judnić/T.V./Dnevnik/HRT

default error photo
Od ponedjeljka gledajte središnji Dnevnik u 19 sati, ali i treći Dnevnik, iz novog, modernog studija.
Od samih početaka pomno ste nas pratili. Više od pola stoljeća gradili smo povjerenje te stvarali tradiciju. Bili smo uz vas u najtežim vremenima. U danima ponosa zajedno smo slavili. Iako se sve mijenja, naš zadatak ostaje isti - s novim vremenima nastavljamo tradiciju i krećemo u nove izazove.

Bogata povijest Dnevnika, središnje informativne emisije javne televizije u Hrvatskoj, počinje 29. studenog 1956. godine - prvoga dana emitiranja eksperimentalnog programa TVZ-a, kada je emitirana prva emisija toga imena (urednik J. Grubišić Čabo, realizator M. Fanelli, spiker I. Hetrich).  U početku je imao tek simboličnu novinarsku vrijednost (jedno emitiranje tjedno, nestašica filmske vrpce i kamera koja je nadoknađivana korištenjem Filmskih novosti, malen broj televizora), ali od početka je postojala svijest o značenju i perspektivi emisije.Početkom 1959., uspostavljanjem zajedničkog programa JRT-a, emitiranje Dnevnika preuzela je TV Beograd. Od siječnja 1967. TVZ je utorkom počeo ponovo emitirati vlastiti dnevnik, a od 1. listopada 1968. TVZ je obnovio  emitiranje vlastitog Dnevnika. Bila je to jedna od ključnih medijsko-političkih odluka u povijesti TVZ-a, jer je otad ona postupno postala najmoćniji informativni kanal (u Hrvatskoj je 1968. bilo već 342 000 televizora), a vlastita središnja informativna emisija imala je veliko značenje za uspostavljanje hrvatskoga političkog identiteta.

Prvi urednici 1968. bili su B. Knezoci i J. Orlovac, a realizatori M. Kalebota i D. Vizek, uz pomoć A. Mijata i N. Živkovića. Urednik Informativnoga programa, koji je operativno vodio pripremu tog pothvata, bio je I. Kocon. TVZ je prvi u JRT-u, od 1973 (urednici O. Kosovac, G. Stantić i V. Fučijaš), počeo prakticirati voditeljski tip središnje informativne emisije sa stalnim voditeljima (S. Hum, O. Kosovac, M. Lilić), koji su postali zaštitni znak Dnevnika.

Od kraja 1960-ih do 2010. Dnevnik je stalno u vrhu gledanosti, a 2004–07. najgledanija je informativna emisija u EBU-u, bilježi rekordnu prosječnu gledanost od 37% te udio u gledanosti 75% (glavni urednik IP-a HTV-a V. Rončević). Jačanjem privatnih televizija, povećanjem opće medijske ponude (internet) te padom fascinacije televizijom ograničena je dominacija Dnevnika, ali je on ostao bitan izvor informiranja javnosti.

Najveću promjenu Dnevnik je doživio početkom 2015. kad je termin emitiranja pomaknut s 19:30 na 19 sati, trajanje produljeno na jedan sat te su uvedeni voditeljski parovi. Od ožujka 2016. Dnevnik ponovo ima jednoga voditelja/icu.

2020. nastavili smo s osuvremenjivanjem  središnje informativne emisije.

- Bit će obogaćen najmodernijom tehnologijom takozvane proširene stvarnosti kakvu koriste najmodernije svjetske televizije. Tema dana neće biti na kraju samog bloka Dnevnika već unutar Dnevnika. Dnevnik zajedno sa sportom i vremenskom prognozom završit će u 20.05, rekla je Katarina Periša Čakarun, rukovoditeljica IMS-a.

Spremna je nova zvijezda informativnog programa - s već dobro poznatim licima.

- U svih ovih 15 godina, naravno, sada je sijedih puno više nego što ih je bilo prije, bilo je puno izmjena u središnjem Dnevniku, puno novih studija, tehničkih i tehnoloških rješenja. Bit će zanimljivo vidjeti kako ću se uspjeti snaći u tom novom okružju, kaže Đurica Drobac, urednik i voditelj Dnevnika.

- Mislim da ćemo i dalje biti najbolji, da ćemo biti prvi. Primarni cilj nam je da informacija dođe do gledatelja, poručila je Marta Šimić Mrzlečki, urednica i voditeljica Dnevnika.

Upravo taj spoj iskustva i mladosti začinit će novi dnevnik uz vrhunske grafike, više sportskih minuta, redizajniranu prognozu, te neka nova lica. 

- Govorimo o formatu koji u Hrvatskoj ima tradiciju od gotovo pola stoljeća, iz te perspektive nevjerojatno strahopoštovanje, rekla je Vlatka Kalinić, urednica i voditeljica Dnevnika.

Jedini informativni program u zemlji koji nudi 3 Dnevnika u danu i tako već više od pola stoljeća.

Saznajte informacije prije svih. Budite s nama u novom formatu - 21. rujna točno u 19 h na HRT-u 1. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!