Od ponedjeljka kreću tri faze popuštanja mjera

23.04.2020.

08:17

Autor: Mladen Sirovica/Dnevnik/B.A./HRT/Hina

default error photo
Premijer Andrej Plenković predstavio je popuštanje mjera u tri faze
Premijer Andrej Plenković danas je predstavio popuštanje mjera zaštite tijekom epidemije koronavirusa u tri faze, od kojih prva kreće već u ponedjeljak, a preostale od 4., odnosno 11. svibnja. Između ostalog odlučeno je da će se državna matura održati od 8. do 29. lipnja.

- Reakcija oporbe na popuštanje mjera
- Vrtići i razredna nastava otvaraju vrata 11. svibnja Dugoiščekivano popuštanje mjera počinje u ponedjeljak. 27. travnja moći će početi raditi sve trgovine, osim onih unutar trgovačkih centara te sve uslužne djelatnosti, osim onih koje podrazumijevaju bliski kontakt s klijentima. Ponovno se uvode gradske i prigradske prijevozničke linije te linije s otocima koji nisu povezani trajektima. Otvaraju se kulturne ustanove, vrhunski sportaši počinju trenirati, za prioritetne polaznike mogu se provoditi državni stručni ispiti.

Druga faza počinje 4. svibnja i obuhvaćat će rad javnog i privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu te sve uslužne djelatnosti, u kojima se ostvaruju bliski kontakt s klijentima. Naravno, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, kako bi se zaštitili radnici i klijenti.

Treća faza nastupa 11. svibnja i donosi najveće popuštanje. Omogućuje okupljanje do 10 ljudi, rad trgovačkih centara, rad predškolskih ustanova, nastavu od prvog do četvrtog razreda, rad s djecom s teškoćama. Omogućit će se rad u malim grupama u visokom obrazovanju, ponovno se uvode međužupanijski i domaći zračni prijevoz. Ugostiteljski objekti moći će, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, poslovati na vanjskim prostorima i terasama, dok će oni u smještajnim kapacitetima biti otvoreni samo za korisnike smještaja. Omogućit će se rad nacionalnim parkovima i parkovima prirode, te proširiti uvjeti za izdavanje e-propusnica.

Ovakvo popuštanje mjera dogodit će se ako epidemiološki brojevi nastave ići silaznom putanjom. U suprotnom se, kaže premijer, sve restrikcije mogu vrlo brzo vratiti...

Plenković: Virus zahtijeva budnost

Premijer Andrej Plenković rekao je na početku današnje sjednice Vlade, najavljujući prvu točku - Prijedlog zaključka o mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19, kako pola svjetskog stanovništva živi u uvjetima ograničenog kretanja. Naveo je crne brojeve zaraženih i preminulih, istaknuvši da je Europa najpogođenija.

- Na sreću, situacija u Hrvatskoj nije toliko dramatična kao u nekim drugim zemljama. Naprotiv, možemo reći da je epidemiološka situacija za sada pod kontrolom. Ni osam tjedana od početka epidemije u Hrvatskoj nismo prešli dvoznamenkasti broj dnevno oboljelih, a unatoč manjim oscilacijama trend je u opadanju već zadnja dva tjedna, rekao je Plenković, dodajući da smo u tome uspjeli zajedno - zahvaljujućim pravodobnim mjerama, ali prije svega odgovornom ponašanju građana.

To omogućuje postupno pokretanje aktivnosti, ali ne možemo se odmah vratiti na staro, dodao je, jer bi tada sve dosad postignuto moglo biti izgubljeno.

- Ovaj virus zahtijeva budnost i oprez svih nas, poručio je Plenković.

Plenković je objasnio da će se ponovno pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti odvijati u tri faze. Prva kreće u ponedjeljak, 27. travnja, kada će se omogućiti rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju djelatnost trgovine, osim u trgovačkim centrima, s iznimkom onih koji u centrima već rade. Omogućit će se i rad subjektima uslužnih djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje fizičke udaljenosti. To se odnosi na djelatnosti poput krojača, izrade ključeva, turističkih agencija...

- Treće, izrazito važna odluka: Uvode se javne gradske i prigradske linije i brzobrodske linije za otoke koji nisu povezani trajektnom linijom. Omogućuje se rad knjižnica, galerija, muzeja, antikvarijata i knjižara. Omogućuju se treninzi sportaša i sportašica prve i druge kategorije u pojedinačnim športovima te seniorskim ekipama koje nastupaju u najvišem stupnju natjecanja, rekao je Plenković.

Omogućuje se i provedba državnog stručnog ispita za prioritetne grupe polaznika.

U nadi da će prva faza biti uspješna i uz pridržavanje mjera slijedi druga faza od 4. svibnja, u kojoj se omogućuje rad  javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim iznimki koje se odnose na bolnice koje su predviđene za pacijente i brigu o njima koji su ugroženi ili bolesni od Covida-19. Omogućit će se rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu uz poštovanje epidemioloških mjera. Radit će i poslovni subjekti uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, ali uz poštovanje posebnih mjera, poput kozmetičara, pedikera, brijača, frizera...

Treća faza previđena je za 11. svibnja, od kada će se omogućiti okupljanja do 10 osoba uz mjere fizičke udaljenosti, rad trgovačkih centara uz posebne epidemiološke mjere, rad predškolskih ustanova i razredne nastave od prvog do četvrtog razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koje imaju pomoćnika u nastavi. Omogućit će se i održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježbama te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju, a uvodit će se i međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza.

- Šesto, omogućit će se rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera. Sedmo, omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim kapacitetima samo za korisnike smještaja. Omogućit će se i rad nacionalnih parkova i parkova prirode, i, konačno, proširit će se uvjeti za izdavanje e-propusnica, rekao je Plenković.

Sve tri faze pretpostavljaju nastavak pridržavanja svim mjera fizičke udaljenosti i najviših higijenskih standarda, istaknuo je Plenković, a tu je i nastavak obveze za poslodavce da osiguraju uvjete rada prema epidemiološkim mjerama, a gdje je moguće od kuće, organiziraju sastanke na daljinu i zabrane dolazak na rad radnicima s temperaturom i respiratornim sindromima.

Nastavlja se zabrana održavanja javnih događaja i velikih okupljanja

Naglasio je i kako sve tri faze pretpostavljaju primjenu i pridržavanje horizontalnih mjera koje će također prihvatiti u okviru zaključka. Plenković je također istaknuo da se nastavlja zabrana održavanja javnih događaja i velikih okupljanja. Vezano za javni prijevoz, epidemiolozi će izraditi i objaviti precizne upute za korištenje maski.

Osobama starije životne dobi, osobama s kroničnim nezaraznim bolestima te ostalima koji imaju povećani rizik zaraze preporučuje se da ostanu kod kuće i da se što manje izlažu mogućnosti zaraze jer su oni najosjetljivija skupina, naglasio je Plenković.

Plenković je rekao da će HZJZ zajedno sa Stožerom civilne zaštite izraditi preporuke i upute koji će se odnositi i na dvosmjensko radno vrijeme u trgovinama, obavljanje poljoprivrednih aktivnosti i zadržavanje u zatvorenim prostorijama.

Odlučeno je da se državna matura održi od 8. do 29. lipnja.

- Želimo omogućiti da i generacija maturanata 2020. kroči i dalje u život na jednakim osnovima, poručio je Plenković.

Odlučili su i da se omogući održavanje vjerskih okupljanja od 2. svibnja.

Plenković je rekao da su u ovoj krizi bili korak ispred mnogih te da će reaktivacija hrvatskog gospodarstva na ovaj način biti održivija nego da se to učini naglo, odjednom.

- Apeliram da nastavimo biti maksimalno oprezni. Ovo nije povratak na način života prije epidemije, ovo je iskorak da profunkcionira gospodarstvo, a da pritom čuvamo jedni druge. Virus ne putuje sam, rekao je Plenković.

Beroš upozorio na dezinformacije

Predstavljajući Informaciju o aktualnom stanju i poduzetim aktivnostima vezanim za koronavirus u Republici Hrvatskoj ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je na veliki broj neprovjerenih informacija koje su štetna pojava u javnom prostoru i koje mogu ugroziti zdravlje. Poručio je kako su jedini relevantni savjeti kojima se možemo zaštiti oni komunicirani od strane Stručnog stožera koji se u borbi protiv epidemije vode isključivo zdravstveno utemeljenim spoznajama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!