Provjerili smo kao se provodi obveza dvojnog iskazivanja cijena

05.09.2022.

07:29

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Na snazi dvojno iskazivanje cijena

Na snazi dvojno iskazivanje cijena

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Od ponoći je na snagu stupila obveza dvojnog iskazivanja cijena, u kunama i eurima, koja se odnosi na gotovo sve sudionike u platnom prometu. Izuzeti su OPG-ovi, taksisti, lutrijske srećke, pokretne trgovine, samoposlužni aparati, kiosci i štandovi na tržnici. U mnogim trgovinama lako se može uočiti da su artikli poskupjeli pri dvostrukom iskazivanju cijena. 

Dvostruke cijene su iskazane na artiklima, u izlozima, svim trgovinama, ugostiteljskim centrima i uslužnim djelatnostima, javila je iz trgovčakog centra u Zagrebu Marina Ninković. Podsjetila je da je prethodnih tjedana bilo situacija u kojoj su kupci bili dovedeni u zabludu jer su cijene bile označene različitim fontovima i veličinama. Također je kazala kako su neki trgovci odjećom iskoristili situaciju i povećali cijene gotovo svih artikala i zaokružili cijene u korist eura. Oni nisu u prekršaju, ako su točno izračunali tečaj, kazala je.

U videoprilogu pogledajte i reakcije kupaca.  

- Određeni trgovci podižu cijene kako bi poslije lakše zaokruživali na euro, što je potpuno neopravdano jer u razdoblju smo inflacije i svega ostalog. Mislim da su potrošači sad na skliskom terenu, naglasila je Tanja Popović Filipović iz Centra za edukaciju i informiranje potrošača.


Od ponoći trgovci na svim artiklima moraju imati istaknute cijene u eurima i kunama - komentirao je to za HTV Josip Zaher, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za trgovinu i financijske institucije. Neki trgovci potpisnici su etičkog kodeksa kojim jamče da će, u skladu sa zakonom, pristupiti zamjeni i preračunavanju cijena.

- Sama zamjena kuna u eure ne bi trebala donijeti rast cijena, poručio je Zaher.

Za prodavače na tržnicama promjena nema. Ipak, u Dubrovniku, na tržnici tog turističkog grada - euro i preračunavanje tečaja se podrazumijeva tijekom turističke sezone. Cijene su izražene u kunama i turistima to ne predstavlja problem, javio je Vicko Dragojević. Za razliku od tržnice, na dubrovačkoj ribarnici već su istaknuli dvojne cijene, dodao je.  

Na osječkoj tržnici dvojne cijene istaknuo je samo jedan prodavač, javila je Marija Matoš za Dnevnik u podne. Napomenula je da ponedjeljak u Osijeku nije 'pijačni' dan pa je i manje prodavača. Kupce više od dvojnih cijena, dodala je - više brine porast cijena zbog suše i energetske krize.

- To je dobro za državu i za naš turizam i za sve. Za ljude koji imaju firme, koji rade sa strancima. Neće biti dobro sa ljudima kad vide na bankomatima koliko su jadni. Znači, kad se to pretvori, kad onda će vidjeti koliko ne mogu ništa kupiti, kazao je jedan prodavač.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!