Od ponoći nove cijene goriva, dobre vijesti za dio vozača

18:06 / 27.12.2021.

Autor: HRT/Hina/V.G.

Gorivo ponovno poskupjelo

Gorivo ponovno poskupjelo

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Od ponoći nas na benzinskim crpkama čekaju nove cijene goriva. Kako navodi stranica Cijenegoriva.info, cijena benzina trebala bi ostati ista, no zato bi dizel trebao dosta pojeftiniti. 

Eurodizel bi trebao pojeftiniti 18 lipa, odnosno 9 kuna za puni spremnik od 50 litara.

Autoplin bi trebao pojeftiniti 1 lipu, odnosno 0.5 kuna za puni spremnik.

Cijena litre Eurosupera 95 bi na većini benzinskih crpki trebala ostati ista.

Cijene nafte iznad 76 dolara

Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara, poduprte nadom trgovaca da će nova varijanta koronavirusa omikron tek blago naštetiti globalnoj potražnji.


Londonsko je tržište danas zatvoreno zbog praznika, a u elektroničkoj trgovini cijena barela bila je u plusu 17 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 76,30 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 91 cent nižoj cijeni, od 72,88 dolara.

Trgovinu u SAD-u pritisnulo je više od 1.300 otkazanih nedjeljnih letova zbog širenja omikrona koji je desetkovao pilote i ostale zaposlene, a prisilio je i nekoliko kruzera da otkažu pristajanje.

- Manje putovanja znači i manju gospodarsku aktivnost u SAD-u, a to pak smanjuje cijenu barela na američkom tržištu, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e, dodavši ipak da cijene možda odražavaju stabilan oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

- Ključne su posljedice (omikrona), zasada, poremećaji u isporuci robe i usluga zbog izolacije radnika, posebice u zračnom prometu, ističe Halley.

- To će vjerojatno izazvati tek kratkoročnu nervozu na tržištima i neće narušiti očekivanja o globalnom oporavku u 2022., špekulira.

Cijene nafte pale su od prvih medijskih izvješća o omikronu 26. studenoga više od 10 posto, a u prošlom su tjednu porasle, budući da prvi podaci upućuju na zaključak da nova varijanta koronavirusa izaziva tek blage simptome.

- Iako se omikron širi brže od svih ostalih dosadašnjih varijanti covida 19, kakvo-takvo olakšanje donijela je vijest da većina ljudi zaraženih omikronom pokazuje blage simptome, barem za sada, rekla je Leona Liu iz singapurskog DailyFX-a.

Tržište pozorno prati i razgovore svjetskih sila i Irana o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, koji su danas nastavljeni u Beču. Iran je priopćio da je u fokusu njegov izvoz nafte, ali čini se da je u toj temi do sada postignut tek skroman napredak, dodaje Reuters.

Investitori će također pozorno pratiti sljedeći sastanak vodećih proizvođača, najavljen za 4. siječnja. Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici odlučit će na tom skupu hoće li i u veljači povećati proizvodnju za 400 tisuća barela dnevno, unatoč omikronu.

OPEC zbog praznika ni danas nije objavio cijenu barela košarice svojih članica.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!