19:47 / 24.06.2020.

Autor: I.D./Ivana Šilović/Dnevnik/IMS/HRT

Od ponoći novi režim ulaska u Republiku Hrvatsku

-

-

Foto: - / -

Od 25. lipnja svi koji u Hrvatsku dolaze iz BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije morat će ići u 14-dnevnu samoizolaciju.
Većina novozaraženih u RH inficirana je u susjednim zemljama, gdje broj oboljelih raste. Zato se u ponoć uvode strože mjere vezane za ulazak u Hrvatsku iz BiH, Srbije, Kosova i Sjeverne Makedonije.

- Na graničnom prijelazu s Bosnom i Hercegovinom u Kamenskom u ovom trenutku velikih gužvi nema, no ako je suditi po dosadašnjoj praksi, pritisak na granice očekuje se u večernjim satima, izvijestila je s tog graničnog prijelaza uživo za Dnevnik HRT-a reporterka Ivana Šilović.

Što od ponoći donosi nova pooštrena mjera, pojasnio je Mladen Bužančić, voditelj Službe za državne granice PU splitsko-dalmatinske.

- U novoj odluci Stožera civilne zaštite mijenja se režim ulaska osoba iz područja četiriju država. To su Bosna i Hercegovina, Republika Srbija, Kosovo i Sjeverna Makedonija. To znači da od 25. lipnja sve osobe koje dolaze iz područja tih država, nakon što uđu u Republiku Hrvatsku - morat će biti podvrgnute 14-dnevnoj samoizolaciji, kazao je Bužančić.

- Izuzeci su one osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga, osobe koje su prekogranični radnici, putnici koji su u tranzitu - ovdje kada govorimo o tranzitu, govorimo o putnicima u tranzitu kroz ove četiri zemlje, ali i putnicima koji su u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku, dodao je Bužančić.

Naglasio je kako ovo nije zatvaranje granica prema tim zemljama, već je to promjena režima.

- Ovo je u neku ruku odvraćanje od onih nepotrebnih putovanja svih onih koji idu u BiH. Ovo mijenja režim ulaska, ali jednostavno sve se ovo radi u interesu javnog i zdravlja sviju nas, kazao je voditelj Službe za državne granice PU splitsko-dalmatinske.

Svi koji imaju uplaćene turističke aranžmane, a dolaze iz navedene četiri zemlje, kazao je, morat će također ići u  14-dnevnu samoizolaciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!