12:17 / 03.07.2020.

Autor: B.S.LJ./T.V./Regionalni dnevnik/HRT

Od ponoći Slovenija pooštrava kontrole na granici s RH

-

-

Foto: - / -

Strani turisti koji ulaze u Hrvatsku ne boje se zaraze koronavirusom, a hrvatska granična policija smatra da strože mjere neće spriječiti dolazak gostiju.
Od ponoći Slovenija pooštrava kontrole na granici s Hrvatskom zbog pogoršanja epidemiološke slike, ali u prvom redu zbog slovenskih državljana koji su na povratku u Sloveniju lagali da su bili u Hrvatskoj, a zapravo su se vraćali iz nekih zemalja zapadnog Balkana.

Slovenija od ponoći zaoštrava granični režim

Premijer Andrej Plenković vjeruje da nove kontrole neće utjecati na dolazak slovenskih turista u Hrvatsku. Trenutačno ih je u našoj zemlji oko 70 tisuća.

- Neće. Pa vidite da će Slovenija od svojih državljana samo tražiti podatak gdje su bili u Hrvatskoj i to je sve." I mi i Slovenija nastavljamo s onom najvažnijom porukom - higijena, dezinfekcija, distanca, rekao je premijer Plenković.

Na graničnom prijelazu Rupa HTV je provjerio kako izgledaju najavljene strože mjere i ima li gužvi.

Na ulaz i izlaz iz Hrvatske čeka se oko pola sata. Dolaze Nijemci, Austrijanci, Poljaci, Česi i Slovenci - čija vlada od ponoći uvodi strože mjere prelaska granice s Hrvatskom. Uvode ih jer se boje dnevnog porasta broja zaraženih.

To znači da Slovenci koji se iz Hrvatske žele vratiti u Sloveniju moraju dokazati gdje su točno u Hrvatskoj boravili, s tim da nakon toga ne moraju ići u 15-dnevnu samoizolaciju.

Hrvatski državljani koji nakon ponoći žele otići u Sloveniju, moraju obvezno pokazati dokumente kojima potvrđuju da u Sloveniji imaju nekretnine, ili da su kupili ili rezervirali neki turistički smještaj.

Evo što su nam jutros rekli neki od stranih gostiju koji su jutros došli u RH:

Podsjetimo, Hrvatska više nije na slovenskoj "zelenoj" listi epidemiološki sigurnih država, a taj su status izgubile i Francuska i Češka. Nove mjere slovenske vlade na snagu će stupiti u subotu u ponoć.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!