11:04 / 04.01.2020.

Autor: HRT

Od ponoći traje izborna šutnja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Od ponoći traje izborna šutnja uoči sutrašnjih sedmih hrvatskih predsjedničkih izbora.
Od ponoći traje izborna šutnja uoči sutrašnjih sedmih hrvatskih predsjedničkih izbora.

Izborna šutnja traje do sutra u 19 sati, odnosno do zatvaranja birališta. Državno izborno povjerenstvo upozorilo je da je zabranjena svaka izborna promidžba te  objavljivanje procjena rezultata ili prethodnih, neslužbenih rezultata.

Pozvalo je kandidate, njihove predlagatelje, birače i medije da poštuju šutnju.

Na sutrašnje predsjedničke izbore pozvano je 3 milijuna i 860 tisuća birača.

Osim u Hrvatskoj, izbori će se održati u još 47 država, a prva će se biračka mjesta otvoriti večeras u Australiji.

Uobičajene dojave o kršenju izborne šutnje

Subotnje prijepodne prošlo je uz uobičajene dojave o kršenju izborne šutnje, poput dojava o promidžbenim letcima u poštanskim sandučićima, aktivnostima na društvenim mrežama i sl., doznaje se u Državnome izbornom povjerenstvu (DIP) iz kojeg podsjećaju da je izborna šutnja na snazi do nedjelje u 19 sati.

Povjerenstvo je reagiralo na dojave o postupanju dviju općina, jedne u Međimurskoj, a druge u Varaždinskoj županiji, koje su na svojim mrežnim stranicama upućivale birače da glasuju za jedno od dvoje predsjedničkih kandidata, odnosno hvalile postignuća stranke koja je predložila jedno od njih.

- Tražili smo od načelnika tih općina da to uklone, rekla je potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić.

Provjerom mrežnih stranica općina Donja Dubrava i Martijanec, sporni sadržaji u subotu iza podneva nisu pronađeni.

DIP je reagirao i prema nekim portalima za koje je dobio prijavu da nisu uklonili sve ankete vezane za televizijska sučeljavanja predsjedničkih kandidata Zorana Milanovića (SDP) i Kolinde Grabar-Kitarović (HDZ).

- Dojave, odnosno pritužbe koje smo dobili ni vrstom, ni količinom ne premašuju one iz prvog kruga izbora, radi se o uobičajenim kršenjima izborne šutnje, rekla je Fabijančić-Križanić.

Izborna šutnja na snazi je od ponoći, za njenog trajanja zabranjena je svaka izborna promidžba, kao i objavljivanje procjena rezultata te prethodnih, neslužbenih rezultata. Zabrana vrijedi i za fotografije, izjave i intervjue dvoje predsjedničkih kandidata.

DIP je pozvao da se šutnja poštuje, iako za njeno kršenje nema kazni.

- Pozivam sudionike, ali i birače da poštuju taj institut, pozivam kandidate da ne iznose svoje programe, da se ne promiču, poručila je potpredsjednica DIP-a.

Može se, kaže, razgovarati je li izborna šutnja sretan institut ili nije, no činjenica je da je zakonom predviđena i da ju treba poštivati, iako za njeno kršenje nisu predviđene kazne kao kod drugih vrsta izbora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!