11:42 / 12.10.2018.

Autor: HRT

Od posljedica pušenja godišnje umire 7 milijuna ljudi

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj puši svaki četvrti građanin, i pretpostavlja se da je ih je više od 300.000 ovisno o alkoholu, posljedice za zdravlje su višestruke.
U Hrvatskoj puši svaki četvrti građanin, i pretpostavlja se da je ih je više od 300.000 ovisno o alkoholu, posljedice za zdravlje su višestruke. O ovoj temi danas se razgovaralo u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" s gostima Draženom Jurkovićem, direktorom Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske i dr. sc. Dijanom Mayer iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Gosti su se složili kako treba povećati cijenu cigareta i alkohola. Povećanje cijena ima veliki učinak na smanjenje broja konzumenata, ako se poveća cijena za 10 posto, broj konzumenata se smanji za 4 posto, podaci su Svjetske banke.

"HZZO troši godišnje milijardu i šesto milijuna kuna za sanaciju zdravstvenih posljedica konzumacije duhanskih proizvoda. Poskupljenje je zaista jedna od dobrih preventivnih mjera", naglasio je Jurković.

Nacrt izmjena zakona je gotov, to je prijedlog ministarstva zdravstva i sada isti ide na usuglašavanje u ministarstvo financija. Konzumacija alkohola i cigareta utječe na razvoj mnogih bolesti. "Za 30-ak karcinoma smatra se da je pušenje i uporaba alkohola jedan od uzroka. Srčano žilne bolesti, uključujući moždani udar, ciroza jetre", ukazuje Mayer. Smrtnost je velika, pa tako 9000 smrti se godišnje može povezati s pušenjem. To je svaka peta smrt.

Ako gledamo pušenje u EU, muškarci u Hrvatskoj su na 11. mjestu po svakodnevnom pušenju, a žene na 3.

Mladi u Hrvatskoj puno puše i piju, "47 posto mladih od 15 do 16 godina se dva ili više puta napije u mjesec dana", upozorila je Mayer.

Svaki treći šesnaestogodišnjak puši, a svaki drugi pije. To su alarmantni podaci, naglasili su gosti.

Za povećanje cijena cigareta i alkohola svakako su zdravstveni djelatnici, no protiv su poslodavci, proizvođači, ali i ministar financija.

Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca izjavio je: "To bi bilo vjerojatno pogubno i za industriju i alkohola i duhana, odnosno bojimo se prije svega efekta crnog tržišta pa ćemo zapravo prebaciti legalni biznis u ilegalni, od toga neće imati nitko koristi. Ljudi će i dalje pušiti i piti, samo ne kontrolirane proizvode duhana i alkohola".

Jurković smatra kako HUP štiti duhansku industriju. U Irskoj i Engleskoj su najskuplje cigarete i tamo se najmanje puši. To je korelacija između cijene cigareta i broja konzumenata, naglasili su sugovornici.

"Hrvatska ima iza Rumunjske, najmanju cijenu cigareta u EU, a povećanjem cijena spriječit ćemo mlade da kupuju cigarete", naglasila je Mayer.

Jurković je rekao kako novim prijedlogom zakona dopunsko osiguranje neće porasti.

Svako ulaganje u preventivu državi se isplati, zato što je zdravlje najveće bogatstvo, zaključili su gosti emisije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!