14:53 / 17.04.2019.

Autor: D.M./HRT/Hina

"Od priče o gašenju županija do priče o njihovu jačanju"

-

-

Foto: - / -

Ministar uprave Lovro Kuščević i župani u Ministarstvu uprave razgovaraju o reformskoj mjeri povjeravanja poslova Ureda državne uprave županijama.
Ministar uprave Lovro Kuščević i župani u Ministarstvu uprave razgovarali su o reformskoj mjeri povjeravanja poslova Ureda državne uprave županijama. Uredba treba stupiti na snagu 1. siječnja 2020. Sastanku je nazočila i direktorica Centra izvrsnosti Vijeća Europe Alina Tatarenko, koja je održala nekoliko radnih sastanaka.

Kuščević je istaknuo kako su tri cilja u njegovu mandatu: bolja državna uprava, decentralizacija i digitalizacija, a zakon o sustavu državne uprave pridonijet će ostvarenju dvaju ciljeva - podizanju učinkovitosti javne uprave i decentralizaciji.

Na taj način poslove koji obavljaju uredi državne uprave prenose se na jedinice regionalne samouprave, to jest županije, rekao je Kuščević. Tu je riječ o više od 200 vrsta različitih poslova, poput rješavanja braniteljskih pitanja, rješavanja kategorizacije apartmana, otvaranja obrta i svih drugih pitanja bitnih za građane, istaknuo je, dodajući kako će po načelu supsidijarnosti te usluge približiti građanima te kako vjeruje da će županije, budući da bolje poznaju teren i potrebe sugrađana, još bolje, kvalitetnije i učinkovitije rješavati sva ta dnevna pitanja.

Na pitanje o smanjenju broja zaposlenih u državnoj upravi, Kuščević je odgovorio kako danas u uredima državne uprave radi 2500 službenika, a u županijama oko 2000 i primit će ih još više, no, dodao je, budući da se vode načelom racionalnosti, žele da broj službenika koji će prijeći u županije bude što manji.

- U suradnji s Ministarstvom financija smo pripremili program stimulativnih otpremnina i očekujemo da će oko 500 do 600 službenika iskoristiti pravo na otpremninu i županije će za toliko primiti manji broj osoba, u konačnici takva kalkulacija će biti za državni proračun zanemariva i bit će na postojećoj razini troška, smatra Kuščević.

Istaknuo je kako je to veliki posao i reformska mjera te da je na temelju zakona potrebno promijeniti 75 zakona, devet uredaba i 46 pravilnika.

- Županije se moraju pripremiti za preuzimanje svih tih 200-tinjak poslova, preuzeti službenike i predmete, moraju izraditi nove pravilnike za svoje ustrojbene jedinice i surađivati s resornim tijelima. Sastanak koji održavamo zamišljen je kao priprema županija na tehničke stvari kako bi se ostvarili preduvjeti da 1. siječnja 2020. cijeli sustav profunkcionira, rekao je Kuščević.

Novinarima se u ime Hrvatske zajednice županija obratio šibensko-kninski župan Goran Pauk. Kazao je da su županije u mandatu ove Vlade u 'hepeningu', od priče o gašenju županija, došli smo na priču o njihovu jačanju. Županije žele više posla i više sredstava. Dokazali smo kroz prošlost, a vjerujem da ćemo i ubuduće ove poslove obavljati konkretnije, efikasnije i racionalnije od državnog dijela uprave.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!