Štete od nevremena u Karlovcu procijenjene na 10 mil. eura

01.08.2023.

19:39

Autor: Tanja Kuturovac/Dnevnik/HRT/A.S.

Poplave pa olujno nevrijeme, dvije velike prirodne nepogode pogodile su područje Karlovačke županije u protekla dva mjeseca. Procijenjena šteta samo od prošlotjednog nevremena je 10 milijuna eura, od čega je polovica na obiteljskim i gospodarskim objektima.


Prošlotjedna oluja uništila je 90 posto krovova, pa i ovaj gospođe Biserke iz Lipnika. Za obnovu je posudila novac, a uskočili su i dobri ljudi.

- Jednostavno ne možemo sve to sami isfinancirati. Moramo tražiti od države pomoć, rekla je Biserka Dukovčić.

Mještani Ribnika i Žakanja imaju pravo do idućeg četvrtka prijaviti štetu. Isto je prošloga lipnja učinio i Krunoslav Konjek iz Draganića kojemu je nevrijeme odnijelo krov. Ovih je dana dobio odštetu.

- Oko tri tisuće eura. Iznenađujuće recimo, nismo ni toliko očekivali, ali hvala svejedno na toj gesti, kazao je Konjek.

Uz podjednak iznos za sanaciju krova, Robert Domladovac dobio je i oko 10 tisuća eura za naknadu štete u poljoprivredi.

- Da nismo to dobili ne znam uopće kako bi stoku prehranili tijekom zime jer nam je doslovno ne samo kukuruz nego i trave, mi nismo imali što kositi nakon tog nevremena, izjavio je Robert Domladovac.

Minimalna odšteta 5% od ukupne štete

Minimalna odšteta, prema Zakonu o prirodnim nepogodama, je 5 posto od ukupne štete, no za prošlotjedno nevrijeme, kao i za lanjsko u Ozlju i Draganiću, Vlada je donijela posebnu odluku, pa su i iznosi mnogo veći.

- Svi stambeni objekti koji su stradali dobili 100 posto pokrivenu štetu na kućama, dok je za poljoprivredu šteta bila pokrivena u 65 postotnom iznosu, istaknula je Vesna Hajsan Dolinar, karlovačka dožupanica.

Iznosi su to o kojima, primjerice, stradali u poplavama, koje su vrlo česte, mogu samo sanjati.

Poljoprivredniku Željku Skolanu u svibnju krave su tri dana stajale u vodi.

- Izgubili smo svaku balu sijena. Sad ovo što možemo pokositi to je za krave otrov, kazao je Skolan.

Mizerna odšteta

Ni sam ne zna koliko je poplava preživio, a odšteta je bila mizerna.

- Po par tisuća kuna, a to vam je toliko malo za ovu proizvodnju da je bespredmetno to spominjati kao neku pomoć, komentirao je Skolan.

Popisana šteta od svibanjskih poplava iznosi 17 milijuna eura.

- Svjesni smo da je zaista tamo gdje je tuča napravila ove velike štete, svjesni smo da su tu potrebe velike, ali očekujemo da će isto tako ili u najmanju ruku biti jednako vrednovane i naše štete od poplava, poručio je Damir Mandić, gradonačelnik Karlovca.

Milijun i 340 tisuća eura osigurano je županiji za pomoć, ali samo za posljedice tuče. To će pokriti sve troškove. Štetu od poplava, barem s razine države, još nitko ne spominje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!