17:29 / 23.05.2018.

Autor: D.M./HRT

Od ratifikacije Istanbulske konvencije ubijene tri žene - prosvjed

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U posljednjih pet godina 90 žena ubile su njima bliske muške osobe. Femicid danas čini 25-35 posto svih ubojstava. Brojkama ne pridonose ni izrazito niske kazne za počinitelje.
U posljednjih pet godina 90 žena ubile su njima bliske muške osobe. Femicid danas čini 25-35 posto svih ubojstava. Brojkama ne pridonose ni izrazito niske kazne za počinitelje. "Posljednjih godina upozoravamo na brutalizaciju i obiteljskog i nasilja nad ženama, čemu svjedoči i smanjivanje prekršajnih postupaka koji se sele u sferu kaznenih postupaka", poručila je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Ubojstva u ponedjeljak u Zagrebu te jutros u Petrinji izveli su partneri žrtava, i to oštrim predmetima. Obojica su nakon kaznenog djela sama prijavila ubojstvo i predala se policiji. U jednom slučaju postojala je i zabrana pristupa - koja nije pomogla. Zato se stvari trebaju mijenjati. "Kao sustav, kao država moramo poraditi na tome da zaista sagledamo sve nedostatke našeg kazneno-pravnog sustava vezano za zaštitu žrtava od obiteljskog nasilja i općenito nasilja nad ženama", dodala je Višnja Ljubičić.
Zakoni su manjkavi, ističe pravobraniteljica, ali tu nije samo pitanje zakona i pravnog okvira, već i svijesti, za čije mijenjanje treba vremena. Zato su članice Ženske mreže Hrvatske pred Vladom, odjevene kao 'Sluškinje', podsjetile na ratificiranu Istanbulsku konvenciju. "Nas zanima što se događa s procesom implementacije, nemamo dovoljno podataka da bismo mogli reći što se točno treba reći, ali nas zanima što se u vezi s tim pitanjem radi, a s obzirom na to da su tri žene samo od 13. travnja izgubile život", kazala je aktivistica Lana Bobić.
Protivnici konvencije smatraju da ona neće pomoći ženama. "Ni u jednoj zemlji koja je primijenila Istanbulsku konvenciju nije smanjeno nasilje, mi moramo rješenje pronaći u našim zakonima, da se oni dosljedno provode i ne treba nam Istanbulska konvencija za to", izjavila je koordinatorica inicijative Istina o Istanbulskoj Kristina Pavlović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!