Od rujna Policijska akademija opet prima učenike

09.08.2021.

19:54

Autor: Andrea Vatavuk/Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Ponovno se pokreće program policijskog obrazovanja

Ponovno se pokreće program policijskog obrazovanja

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon 10 godina, Policijska akademija u rujnu će ponovno pokrenuti program policijskog obrazovanja kroz 3. i 4. razred srednje škole. U policijsku školu primat će 50 učenika, a za vrijeme školovanja osigurat će im smještaj, prehranu, stipendije, polaganje vozačkog ispita, kao i posao.

Barbaru i Antonija policijski posao zanima odmalena, oboje žele pomagati ljudima. Pri kraju su svog školovanja, kažu, bilo je izazovno, ali i vrlo zanimljivo.

- Taj posao je jako dinamičan, zanimljiv, svašta se može vidjeti i sa svakakvih situacijama u životu se možemo susresti i to me najviše privuklo, kaže polaznica Policijske škole Barbara Milača.

Meni znači biti policajac to što je to zanimanje časno, ponosan sam zato što se školujem za policajca, kaže Antonio Filipović, također polaznik Policijske škole.  

Od ove jeseni ponovno počinje i dvogodišnja policijska srednja škola, a prijaviti se mogu učenici koji su završili drugi razred gimnazije ili strukovne škole s najmanje ocjenom dobar. 

- Odlučili smo se za srednjoškolsko obrazovanje jer se pokazalo da tako možemo puno bolje jačati policijski integritet i profesionalizam i veću privrženost policijskoj profesiji, ističe voditeljica Policijske škole "Josip Jović" Renata Odeljan.

- Iz različitih škola dolaze nam učenici, međutim, ovoga, mi smo im ovdje na raspolaganju, kako nastavnici 24 sata, tako i kolege u odgoju i mislim da onda tu ne bi trebalo biti problema, dodaje nastavnik policijskog naoružanja i gađanja u Policijskoj školi "Josip Jović", Damir Stolnik

Škola im nudi razne pogodnosti, osim smještaja i stipendija, čeka ih i posao.

- Kad završe 4. razred srednje škole, imat će mogućnost polaganja državne mature, što će im omogućavati nastavak njihovog obrazovanja, da li možda kod nas na visokoj policijskoj školi ili negdje drugdje, a kad završe 4. razred moći će odmah započeti, odraditi ustvari vježbenički, nakon toga raditi, dodaje Odeljan. 

Natječaj traje do 20. kolovoza, a prvi učenici dvogodišnjeg obrazovanja u klupe će sjesti početkom rujna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!