Od simulacije do operacije

22.01.2019.

18:01

Autor: Ruža Ištuk/V.K./HRT

default error photo
Kirurzi i drugi liječnici u KBC-u Zagreb prvi će put imati priliku usavršavati se u suvremenom edukacijsko-simulacijskom centru. Liječnici će na simulatoru učiti kako reagirati u slučajevima kada o njihovoj reakciji ovise životi.
Kirurzi i drugi liječnici u KBC-u Zagreb prvi će put imati priliku usavršavati se u suvremenom edukacijsko-simulacijskom centru. Baš kao što piloti iskustvo stječu na simulatoru, i liječnici će na sličan način učiti kako reagirati u slučajevima kada o njihovoj reakciji - ovise životi.

Simulacijski centar opremljen, stolice rezervirane za prve polaznike.
Znanje neprocjenjivo - ovi uređaji život znače.

- Ovo je kompresor koji, naravno, goni ovo umjetno srce. Prema tome, ovo je simulator cirkulacijskog sustava u kojemu možemo parametre mijenjati po vlastitoj volji, u kojem možemo simulirati, odnosno, kreirati razne patološke situacije i onda se ljudi treniraju kako da na te patološke situacije reagiraju, rekao je prof. dr. sc. Bojan Biočina, predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb.

U 35-godišnjem iskustvu perfuzionist Stjepan svjedočio je raznim situacijama i uređajima. Što lakši, kaže, to mobilniji. - Danas smo, evo, došli do jedne minijaturizirane ekstrakorpolarne cirkulacije ili ECMA. To je uređaj koji nam koristi za spašavanje života pacijentima i može se  s takvim uređajem pacijenta transportirati unutar same bolnice, između zdravstvenih ustanova u Hrvatskoj ili inozemstvu, naglašava Stjepan Strancarić.

Simulacije, kaže doktorica Zrno Mihaljević, omogućuju znanje uz minimalan stres.

- Tako da će to znatno poboljšati, ali i ubrzati edukaciju nas mlađih, jer bez obzira na to koliko bili hrabri i odvažni, taj moment stresa koji blokira i otežava situaciju uvijek je prisutan, rekla je Martina Zrno Mihaljević, dr. med., subspecijalizantica kardijalne kirurgije.

Znanja, ali i izliječenih pacijenata nikad dosta. 54-godišnji Marijan prezadovoljan.

- Dogodilo se propuštanje mitralnog zaliska, to je jedan dio gdje krv ne odlazi kako treba iz srca, a kako je rađena intervencija direktno na srcu, ovakav mali rez, vjerujem da je stvarno iznenađujuć, ističe Marijan Pierobon.

Minimalni rezovi, transkateterske tehnike, transplantacije, izazovi su koje ovaj kardiokirurški tim s tridesetogodišnjim iskustvom bez problema svladava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!