Novi tim na splitskoj kardiokirurgiji: "Pacijenti više nikada neće plaćati za operaciju"

31.10.2021.

20:32

Autor: Ivana Šilović/Regionalni dnevnik/HRT

Docent Mate Petričević uz kolege specijaliste Stjepana Ivankovića i Matiju Milića

Docent Mate Petričević uz kolege specijaliste Stjepana Ivankovića i Matiju Milića

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Novi tim na splitskoj kardiokirurgiji! Osramoćeni Zavod u kojem se bez davanja mita nije mogla dogovoriti operacija, sada uz nove snage, ali i nove tehnologije, briše ružnu sliku s KBC-a Split.

Napokon isti tretman za sve pacijente. Nema više mita i kuverti s eurima na splitskom Zavodu za kardiokirurgiju.

- Pacijenti više nikada neće plaćati za operaciju. Svi pacijenti koji budu referirani za operaciju bit će operirani nakon završene dijagnostičke obrade u roku od 48 sati, kaže za HRT doc.dr.sc. Mate Petričević, pročelnik Zavoda za kardiokirurgiju KBC-a Split.

Docent Mate Petričević uz kolege specijaliste Stjepana Ivankovića i Rajku Gabelicu pojačanje su splitske bolnice. Prije mjesec i pol zagrebačko Rebro mijenjaju za nove izazove.

- Pacijenti će dobiti najmoderniji operacijski zahvat, s kirurzima koji su životno posvećeni pacijentima i struci, poručuje Petričević.

Stjepan Ivanković, subspecijalist kardiokirurgije KBC-a Split, prepoznao je, kaže, entuzijazam ljudi koji su željeli nešto poduzeti za ovaj kraj.

- Treba biti pošten i kazati da svako od nas kardiokirurga vidi prostor za dodatnim napredovanjem, dodaje.

Napredak se već osjeća, 40 posto je više operacija. Nedavna afera, u kojoj je jedan liječnik osumnjičen za primanje mita, zasjenila je sve dobro što se radilo na Zavodu proteklih 15 godina.

- Kardiokirurzi nisu i neće biti teško dostupni. Kardiokirurzi su tu radi pacijenata - kaže Petričević.

- Ponovno su uvedeni službeni sastanci u intenzivnoj njezi, službene vizite, službeni sastanci s drugim stručnim kolegijima. Napravili smo impresivan broj operacija, ugrađuju se nove tehnologije, komentira Matija Milić, subspecijalist kardiokirurgije KBC-a Split.

Novi tim već je uveo i minimalnu invazivnu kardiokirurgiju, i to trenutačno uz najmanje rezove u Hrvatskoj.

Zdenka Sule, medicinska sestra, voditeljica operacijske dvorane Zavoda za kardiokirurgiju kaže - uvođenje novih tehnologija je nešto novo za njih iako su 15 godina u kardiokirurgiji.

- Za mene osobno zaista veliki izazov - kaže.

Ni mali skučeni prostor, koji ovi vrsni stručnjaci dijele, nimalo im ne smeta da za već šest mjeseci najave novi projekt - prvi put ugradit će se umjetno srce u KBC-u Split.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!