Od starijih uzeli 285.000 kuna uvjerivši ih da je novac krivotvoren ili zaražen

02.12.2021.

14:58

Autor: V.G./HRT/Hina

Policija

Policija

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Zagrebački policajci predali su pritvorskom nadzorniku četvorku osumnjičenu da je u rujnu i studenom nazivala starije građane i od njih, lažno im se predstavljajući kao zaposlenici novčarske ustanove, uzela 285.000 kuna navodeći da je novac krivotvoren ili da ga treba zaštititi od koronavirusa.


Policija je priopćila da je prijavljeni 48-godišnjak, zajedno s još dvije nepoznate osobe, osumnjičen za razbojništvo nad 87-godišnjakinjom te da je, zajedno s 48-godišnjakinjom, 24-godišnjakinjom i 38-godišnjakinjom, osumnjičen za prevare na štetu 87-godišnjaka. Uz to, 48-godišnjakinju i 24-godišnjakinju se sumnjiči da su zajedno s nepoznatim muškarcem prevarili 86-godišnjaka.

Precizirano je da je 48-godišnjak nazvao 15. studenog 87-godišnjakinju, što je dan kasnije učinila i nepoznata ženska osoba, predstavivši joj se kao zaposlenici novčarske institucije koji provjeravaju novac zbog mogućnosti da je nevažeći.

Ne sumnjajući u te tvrdnje 87-godišnjakinja je pripremila novac kojeg su potom 48-godišnjak i jedna zasad nepoznata muška osoba uzeli sa stola u staričinom stanu na Peščenici nakon što su je ugurali u spavaću sobu spriječivši je da izađe.

Policija sumnjiči 48-godišnjaka, njegovu vršnjakinju te 24-godišnjakinju i 38-godišnjakinju da su 17. rujna na identičan način prevarili 87-godišnjaka u njegovom stanu na Peščenici. Prevareni 87-godišnjak je, dodaje policija, predao 38-godišnjakinji novac za kojeg je vjerovao da ga uistinu nosi na provjeru.

Uz to, postoji sumnja da su 48-godišnjakinja, 24-godišnjakinja i nepoznati muškarac 9. rujna prevarili 86-godišnjaka s Vrbana, uvjerivši ga da su zaposlenici novčarske institucije kojima mora predati novac kako bi provjerili je li novac zaražen koronavirusom.      

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!