12:01 / 01.05.2020.

Autor: Podnevni Dnevnik/IMS/HRT

Od sutra mise ponovno pred vjernicima

Foto: HRT

Foto: HRT

Foto: - / HRT

U crkvama će se od sutra mise ponovno služiti pred vjernicima, ali u skladu s epidemiološkim mjerama.
U crkvama će se od sutra mise ponovno služiti pred vjernicima, ali u skladu s epidemiološkim mjerama.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup Želimir Puljić istaknuo je da je počela faza popuštanja, a ne opuštanja te da su svećenici upoznati s novim uputama.

- Konkretno smo naveli sve da se odvija onako kako stručnjaci traže. Dakle da se izbjegava blizina, da se nose maske, da se dezinficiraju ruke. Da se ima što manje kontakta. Ono što je sastavni dio liturgije - pružiti mir jedan drugome, da se to izbjegava, rekao je mons. Želimir Puljić.Izrazio je zadovoljstvo popuštanjem epidemioloških mjera kojima se omogućuju vjerska okupljanja, ali i istaknuo kako "ovo popuštanje ne znači i opuštanje".

- To znači da nam je i dalje potreban oprez i borba na svim područjima protiv ovog još uvijek nedovoljno poznatog virusa, poručio je Puljić, osvrćući se na mjere kojima se od 2. svibnja dopuštaju vjerska okupljanja uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Navodi kako biskupi HBK u pismu ističu da je bolest sastavni dio života i premda je medicina uspijevala uvijek doskočiti svim bolestima, čini se da s ovim virusom ima određenih problema, da je stvorio trenutke neizvjesnosti.

- Uz nužnu prevenciju, crkva je stavila na raspolaganje i nadnaravna sredstva, molitvu i ostala djela pobožnosti. Primijetilo se u mjesec i pol dana izolacije da su vjernici i svećenici bili vrlo kreativni. I ako ne možemo ići u crkvu, možemo se povezivati, možemo zajednički moliti, možemo učiniti da naša obitelj postane crkva u malom, istaknuo je.

Puljić je dodao kako se disciplinom i žrtvom vjernika i svećenika pripomoglo da pandemija ne zahvati više hrvatskih građana, te da ne bude uzrokom patnje i umiranja kao što se to dogodilo u većim razmjerima u nekim susjednim zemljama.

Napomenuo je kako će na temelju odredbi i preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo svaki biskup u svojoj biskupiji izdati svoje preporuke, kojih će se svećenici i vjernici trebati pridržavati.

Potrebno je i dalje i prevencijom i molitvom boriti se protiv virusa covid-19, poručio je nadbiskup Puljić.

Potvrdno je odgovorio na novinarsko pitanje hoće li crkva upozoravati vjernike na opasnost od zaraze jer je, ustvrdio je, ovo vrijeme odgovornosti i važnosti.

- Ovo nije konačno, ovo je samo prijelazna faza u kojoj se treba držati svih uputa - da se izbjegava blizina, da se nose maske, da se dezinficiraju ruke, da se ima što manje fizičkog kontakta, da se izbjegava dodir u liturgijskom dijelu, istaknuo je.

Novinare je zanimalo i na koji će se način zamijeniti ritual "pružanja ruke drugome, na što je nadbiskup Puljić odgovorio kako to nije bitan dio rituala i da će se to jednostavno preskočiti.

Zamoljen da komentira izjave nekih vjernika kako su im najviše nedostajale ispovijedi i svete pričesti, kazao je kako je to i svećenicima najteže palo.

- Prihvatili smo to kao žrtvu i mislim da su i vjernici i svećenici bili u tome disciplinirani, na čemu im od srca zahvaljujem. Unatoč prigovorima medija i drugih, mislim da je sve proteklo jako dobro. Nije ni prije bila zabranjena ispovijed, mogla se održavati uz distancu i na otvorenom prostoru, naglasio je.

Ustvrdio je kako sada i svećenici trebaju pri ispovijedanju moraju staviti masku, vjernik mora doći s maskom u neki prostor gdje je je moguća distanca, jer u ispovjedaonici toga nema (ili dvorana za vjeronauk ili crkva ili ured, negdje gdje ima prostora, ali gdje je zajamčena diskrecija).

Za pričest pod svetom misom preporuka je da se hostija stavlja na ruke. Prije nego što svećenik počne pričešćivati, mora dezinficirati ruke i staviti masku.

- Nadam se da će se sve to uhodati. Nema opuštanja i treba poduzeti sve mjere predostrožnosti. Preporučili smo svećenicima da obilježe mjesta u crkvi tako da vjernici budu udaljeni dva metra jedni od drugih, objasnio je Puljić i dodao da misu neće moći služiti svećenik koji je prehlađen i kašlje.

Isto tako, dodaje, i vjernicima sa simptomima povišene temperature, kašlja i otežanog disanja preporučeno je da se suzdrže od dolaska na svete mise.

Podsjetimo, Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 tijekom vjerskih okupljanja u kojima ističu potrebu da njihovo trajanje bude skraćeno, da se osigura fizičko distanciranje sudionika kao i pojačana higijena osoba i prostora. Njihove preporuke pročitajte ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!